Trump ohlásil nový migračný dekrét, ktorý má ochrániť americkú verejnosť

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bielom dome uviedol, že jeho administratíva na budúci týždeň vydá nový prezidentský dekrét, týkajúci sa prisťahovalcov, ktorý bude komplexne chrániť Spojené štáty.

16.02.2017 19:48 , aktualizované: 21:11
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (25)

Bez ďalších podrobností uviedol, že exekutívne nariadenie podpíše budúci týždeň. Trump už skôr s odkazom na bezpečnosť krajiny dekrétom zakázal vstup do USA obyvateľom siedmich prevažne moslimských štátov, toto nariadenie predbežne zmrazil federálny súd.

„Vydáme nový a veľmi komplexný dekrét, ktorý ochráni našich obyvateľov,“ povedal Trump.

Pôvodné sporné migračné nariadenie obratom napadol stáť Washington na federálnom súde, ktorý predbežne účinnosť dekrétu pozastavil. Ministerstvo spravodlivosti USA sa proti verdiktu odvolalo, odvolací súd odmietol blokáciu zrušiť. Teraz ešte odvolací súd môže svoje pôvodné rozhodnutie zvážiť. Očakáva sa, že spor nakoniec skončí na Najvyššom súde.

Putin ma netestuje

Trump si nemyslí, že ho jeho ruský náprotivok Vladimir Putin testuje. Trump vyhlásil, že prípadné dobré vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou považuje za dobré vzťahy. „Vychádzať s Putinom by bola dobrá vec,“ poznamenal Trump. Dodal, že Amerika i Rusko sú jadrové mocnosti, takže dobré vzťahy by boli na mieste.

Na otázku, či sa chystá odpovedať na ruské provokácie, Trump povedal, že o tom nebude diskutovať. Vyhlásil tiež, že je chybou si myslieť, že by neúspešná demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová bola voči Moskve tvrdšia ako on.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump