Francúzska armáda cvičí orly proti bezpilotným lietadlám

Francúzska armáda začala s výcvikom orlov, ktorí majú zneškodňovať nepriateľské či podozrivé bezpilotné lietadlá (drony).

17.02.2017 09:00
debata (9)

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa francúzskeho vojenského letectva. Hrozba zo strany dronov nad letiskami a ďalšími citlivými miestami je podľa armády v poslednej dobe stále väčšia.

Prvý výcvik začal pred šiestimi mesiacmi na leteckej základni Mont-de-Marsan na juhozápade Francúzska. Týka sa štyroch orlov kráľovských, ktorí dostali mená po slávnych mušketieroch, teda D'Artagnan, Aramis, Athos a Porthos. „Ako všetci dravce, aj tieto vtáky sú rýchle a majú veľmi dobre vyvinutý zrak, korisť môžu objaviť do vzdialenosti až dvoch kilometrov. Sú aj silní a statoční,“ vysvetlil výber vtákov predstaviteľ základne.

Dron, ktorý sa objavil nad letiskom medzi štartmi dvoch stíhačiek typu Rafale, pri ukážke zákroku jeden z orlov za 20 sekúnd uchopil do pazúrov a zniesol sa s ním k zemi. „Orly sa učia dobre, výsledky sú povzbudivé,“ povedal predstaviteľ základne a člen jednotky, ktorá výcvik vyhodnocuje. Armáda už objednala ďalšie štyri dravce, ktoré majú doraziť v lete.

Predstaviteľ armády pripustil, že orly je možné posielať len proti ľahším bezpilotným strojom do váhy asi štyroch kilogramov. Útoky na väčšie drony, ktoré tvoria len asi 25 percent novej hrozby, by ohrozili život operencov. Používanie dravcov dopĺňajú zdokonaľované opatrenia proti dronom, akými sú napríklad radarové rušenie či streľba, poznamenal podľa AFP predstaviteľ vojenskej základne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #orol #drony