Krajiny NATO sa nemôžu spoliehať len na USA, znie z Mníchova

"Svoj diel zodpovednosti musia niesť všetky krajiny Severoatlantickej aliancie, nie je možné spoliehať sa len na Spojené štáty", povedala v piatok v otváracom prejave medzinárodnej bezpečnostnej konferencie v Mníchove nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

17.02.2017 17:27
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová na mníchovskej bezpečnostnej konferencii.
debata (56)

Americký minister obrany James Mattis v stredu varoval, že USA by mohli utlmiť svoje spojenecké záväzky, pokiaľ európski členovia NATO nezačnú na obranu vydávať viac peňazí ako doteraz.

Von der Leyenová sa na začiatku svojho prejavu dotkla niektorých bezpečnostných problémov dnešného sveta, vrátane ozbrojených vojenských konfliktov, terorizmu, ale aj propagandy a ďalších podvratných metód, ktoré používajú štáty i ďalšie zoskupenia. Tradičnou reakciou Nemecka v takom svete by podľa nej bolo stiahnutie sa a spoľahnutie sa na „našich amerických priateľov“.

To ale podľa von der Leyenovej už nie je možné. „Našich problémov nás nikto nezbaví,“ povedala nemecká ministerka, podľa ktorej na seba Európania musia vziať väčšiu časť zodpovednosti. Spolková republika stojí za sľubom zvýšiť výdavky na obranu na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), uviedla. Dôležitý je podľa nej aj pokrok v celoeurópskych obranných aktivitách. Silná Európska únia i silné NATO sú podľa von der Leyenovej aj v záujme Spojených štátov.

Nemecká ministerka zdôraznila potrebu jednotného postupu krajín NATO. Napríklad pri snahe nájsť spôsob, ako vychádzať s Ruskom. Nie je podľa nej možné, aby jednotlivé krajiny s Moskvou bilaterálne rokovali bez ohľadu na spojencov. Pozorovatelia v tom vidia narážku na niektoré vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý doterajšiu politiku Washingtonu voči Moskve spochybnil.

Spoločne je podľa von der Leyenovej nutné viesť aj boj proti islamskému terorizmu. Nie je ale možné, aby sa z neho stal boj proti islamu a moslimom ako takým. Aj v týchto slovách vidia niektorí narážku na nového amerického prezidenta a jeho exekutívny príkaz, ktorým sa snažil pozastaviť prisťahovalectvo do USA zo siedmich prevažne moslimských krajín.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Mníchov #bezpečnostná konferencia