Lavrov: NATO je inštitúciou studenej vojny a zdrojom napätia

Severoatlantická aliancia je stále inštitúciou studenej vojny a rozširovanie NATO bolo v posledných tridsiatich rokoch zdrojom bezprecedentného napätia v Európe. Na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove to v sobotu povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

18.02.2017 14:43
Sergej Lavrov, prejav, politik, Mníchov, NATO Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas svojho prejavu na pôde bezpečnostnej konferencie v Mníchove.
debata (597)

„NATO je stále inštitúciou studenej vojny, a to ako v mysliach, tak aj v srdciach,“ povedal Lavrov s tým, že organizácia na spôsob elitného klubu štátov vládnucich svetu nemôže dlhodobo fungovať.

Lavrov zároveň vo svojom prejave vyzval NATO na obnovenie spolupráce s Ruskom. Pragmatické vzťahy založené na vzájomnom rešpekte chce mať Moskva tiež so Spojenými štátmi, dodal minister.

„Je v našom spoločnom záujme, aby boli americko-ruské vzťahy silnejšie,“ povedal Lavrov. „My sme pripravení, ak budú pripravené aj Spojené štáty,“ dodal.

Ruský minister hovoril aj o ukrajinskej kríze, v tejto súvislosti vyzval ukrajinskú vládu aj proruských povstalcov k dialógu.

Šéf ruskej diplomacie sa tiež ohradil proti tým, ktorí obviňujú Moskvu zo snahy podkopať svetový liberálny poriadok. Odmietol aj obvinenia, že Rusko stojí za útokom hackerov na servery Demokratickej strany pred americkými prezidentskými voľbami.

597 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Sergej Lavrov #mníchovská bezpečnostná konferencia