Čína prestane odoberať uhlie z KĽDR. Podporí tak sankcie OSN

Peking až do konca tohto roka zastavuje všetok dovoz uhlia zo Severnej Kórey, čím krajinu pripraví o dôležitú časť príjmov.

18.02.2017 17:23
debata (6)

S odvolaním sa na čínske ministerstvo obchodu o tom v sobotu informovala agentúra Reuters.

Krok je súčasťou snáh o naplnenie sankcií OSN voči Pchjongjangu za jeho jadrový a raketový program. Na Čínu nalieha nová americká vláda, ktorá chce od Pekingu väčšiu pomoc pri riešení problémov s KĽDR. Terajšie opatrenia platia od nedele.

Peking už vlani v apríli oznámil, že preruší dovoz uhlia z KĽDR, aby naplnil sankcie OSN, ktoré majú totalitný severokórejský režim pripraviť o prostriedky na vývoj jadrových zbraní a balistických rakiet. Výnimky ale Čína robila u dodávok, ktoré údajne neboli spojené s vojenským programom. Napriek určitým obmedzeniam tak Severná Kórea vlani zostala štvrtým najväčším dodávateľom uhlia na čínsky trh.

Pred tromi dňami ale Čína odmietla zásielku uhlia z KĽDR v hodnote asi jedného milióna dolárov (940-tisíc eur). Stalo sa tak deň po tom, čo KĽDR vykonala test rakety stredného doletu, ktorý bol v rozpore s medzinárodnými sankciami.

Čína je prakticky jediným spojencom KĽDR a hlavným poskytovateľom hospodárskej pomoci tejto chudobnej krajiny. V poslednom čase ale silnie rozhorčenie Pekingu nad zbrojnými testami Severnej Kórey.

OSN kvôli jadrovým a raketovým testom uvalila na KĽDR v roku 2006 sankcie. Boli niekoľkokrát sprísnené, Pchjongjang ale od svojho kontroverzného zbrojného programu neustúpil.

Americký minister zahraničia Rex Tillerson v piatok na summite G20 v Bonne na prvej schôdzke so svojím čínskym náprotivkom Wangom I vyzval Peking, aby na Severnú Kóreu pôsobil všetkými dostupnými prostriedkami a tak prispel k zníženiu napätia na Kórejskom polostrove. Americký prezident Donald Trump na začiatku januára kritizoval Čínu za to, že podľa neho nepomáha s riešením problémov vyvolaných správaním KĽDR.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Peking #uhlie