Trump sa znovu oprel do médií, zopakoval predvolebné sľuby

Americký prezident Donald Trump vystúpil v sobotu na zhromaždení v štáte Florida, na ktorom znovu ostro skritizoval novinárov a zopakoval svoje predvolebné sľuby.

19.02.2017 08:26
Trump, prejav, Florida, Air Force One Foto: ,
Zhromaždenie v hangári vo floridskom meste Melbourne počas prejavu Donalda Trumpa "Urobme Ameriku opäť veľkou". V pozadí vládny špeciál Air Force One.
debata (38)

Svojim stúpencom, ktorí sa zišli v letiskovom hangáre v meste Melbourne, Trump povedal, že o svojom doterajšom pôsobení v úrade prezidenta chce rečniť priamo a „bez filtra nepravdivých správ“ prinášaných médiami. V rámci príhovoru, ktorý pripomínal jeho vystúpenia počas predvolebnej kampane, okrem toho vyhlásil, že chce byť „medzi priateľmi, medzi svojimi ľuďmi“.

„Chcem byť v prostredí s tvrdo pracujúcimi americkými vlastencami, ktorí milujú svoju krajinu, majú úctu k zástave a modlia sa za lepšiu budúcnosť,“ uviedol 70-ročný americký prezident. Zároveň zopakoval všetky svoje predvolebné sľuby vrátane výstavby múru na hraniciach s Mexikom či zničenia Islamského štátu a drogových kartelov operujúcich v USA.

Donald Trump a prvá dáma USA Melanie Trumpová... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
Trump, Melanie Trump Donald Trump a prvá dáma USA Melanie Trumpová prichádzajú na stretnutie so svojimi priaznivcami.

Opäť skritizoval aj médiá, ktoré podľa neho „jednoducho nechcú prinášať pravdivé správy“, avšak dodal, že lži nezostanú bez následkov. Za výrok na adresu novinárov o „jednej nepravdivej správe za druhou, bez zdroja, hoci sa tvária, že zdroj správ majú“ si Trump vyslúžil mohutný potlesk. S odvolaním sa na políciu televízna stanica Fox News uviedla, že na zhromaždení sa zúčastnilo približne 7600 ľudí.

Trump tesne vyhral voľby v štáte Florida, pričom v okrese, v ktorom sa uskutočnilo sobotňajšie zhromaždenie, získal 58 percent hlasov voliteľov. Jeho súperka Hillary Clintonová získala v rovnakom okrese 38 percent hlasov.

Počas prvých štyroch týždňov v úrade sa Trump ocitol pod paľbou kritiky v súvislosti s rezignáciou poradcu Bieleho domu pre otázky národnej bezpečnosti Michaela Flynna, ktorý sa dostal pod tlak kvôli svojim kontaktom s ruskou vládou. Americký prezident okrem toho čelí silnému odporu v súvislosti so snahou zakázať občanom siedmich prevažne moslimských krajín imigrovať a cestovať do USA, ako aj pre pozastavenie amerického programu prijímania utečencov.

Trump uviedol, že tieto opatrenia boli nevyhnutné v záujme zabránenia vstupu teroristov do Spojených štátov. V reakcii na pozastavenie platnosti protiimigračného dekrétu federálnym odvolacím súdom Trump uviedol, že sa nevzdá a že v priebehu niekoľkých dní jeho administratíva predloží nový plán, na základe ktorého zabráni vstupu radikálnych islamistov do USA.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #míting #zhromaždenie #Donald Trump