OBSE nezistila, kto vlani napadol jej servery

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nedokázala identifikovať strojcu vlaňajších hackerských útokov proti serverom inštitúcie.

19.02.2017 14:03
debata (11)

Na konci medzinárodnej bezpečnostnej konferencie v Mníchove to v nedeľu povedal generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier.

Šéf nemeckej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen pritom v januári vyhlásil, že za hackerským útokom podľa všetkého stálo Rusko.

„Videli som stopy po útoku. Vieme, že do systému a aj e-mailového systému, niekto prenikol. Z toho, čo sme zistili, nedokážeme ale vystopovať, odkiaľ útok prišiel,“ povedal Zannier agentúre TASS. „Zavádzame lepšiu ochranu, ale z toho, čo vieme, nemôžeme ukázať prstom na nikoho,“ dodal.

O útoku hackerov proti OBSE bola verejnosť informovaná koncom decembra. Podľa skorších informácií agentúry DPA ho odhalil práve nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy, ktorý plní funkciu civilnej kontrarozviedky. Jednou z najdôležitejších akcií OBSE je teraz misia na východe Ukrajiny, kde trvá už tretí rok ozbrojený konflikt medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami.

Z hackerských útokov obvinila Rusko tiež administratíva bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. Počítačoví piráti podľa nej na rozkaz Kremľa prenikli do elektronickej pošty Demokratickej strany, aby ovplyvnili prezidentské voľby. Moskva všetky obvinenia odmietla.

11 debata chyba