Za pokusom o puč v čiernohorských voľbách stálo Rusko, hovorí prokurátor

Čiernohorský prokurátor Milivoje Katnič vyhlásil, že za pokusom o puč počas októbrových volieb v krajine stála Moskva. Cieľom Ruska mal byť podľa Katniča odklon Čiernej Hory od smerovania do NATO.

20.02.2017 09:28 , aktualizované: 12:06
Milo Djukanovič, Čierna hora Foto:
Milo Djukanovič po víťazstve v októbrových voľbách.
debata (384)

Podľa portálu politico.eu Katnič povedal: „Doteraz sme mali dôkazy o tom, že za komplotom stáli ruské nacionalistické štruktúry, ale teraz už vieme, že zapletené boli aj ruské štátne orgány.“

„Prokurátor tvrdí, že na čele skupiny, ktorá plánovala prevrat vrátane zavraždenia vtedajšieho premiéra Mila Djukanoviča, čím by zabránila vstupu krajiny do NATO, stál ruský občan Eduard Širokov, ktorého skutočné priezvisko znie Šišmakov,“ napísal internetový denník Gazeta.ru.

„Nie je to Širokov, ale Eduard Šišmakov, ktorý bol v roku 2014 zástupcom vojenského pridelenca v Poľsku, ale bol vypovedaný pre špionáž v prospech Ruska ako nežiaduca osoba. Pas mu vydali ruské úrady. Je príslušníkom ruských špeciálnych služieb,“ zdôraznil Katnić.

Podľa predstaviteľov proruskej opozície bol ale celý prípad len Djukanovičovým komplotom s cieľom zabezpečiť výrazné víťazstvo vládnucej Demokratickej strany socialistov (DPS). Moskva akúkoľvek účasť Ruska na údajne plánovanom prevrate v Čiernej Hore dôrazne popiera.

Katnič naráža na udalosti po voľbách v Čiernej hore, ktoré sa odohrali 16. októbra minulého roku. Srbskí nacionalisti a údajní dvaja ruskí podozriví mali zorganizovať komplot na dobytie parlamentu a zavraždenie bývalého dlhoročného premiéra Mila Djukanoviča.

Djukanovičova DPS spomínané voľby vyhrala.

© Autorské práva vyhradené

384 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Čierna Hora