Pence v Bruseli: USA počítajú so spoluprácou a partnerstvom s EÚ

Spojené štáty a Európska únia zdieľajú rovnaké hodnoty a existujúcim hrozbám pre bezpečnosť a stabilitu musia čeliť spoločne. V Bruseli to dnes vyhlásil americký viceprezident Mike Pence po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

20.02.2017 12:20 , aktualizované: 13:40
Mike Pence Foto: ,
Viceprezident USA Mike Pence
debata (1)

Pence tiež zdôraznil, že USA naďalej počítajú so spoluprácou a partnerstvom s Európskou úniou. Aj napriek všetkým rozdielom podľa amerického viceprezidenta majú obe strany spoločné hodnoty aj dedičstvo. „A predovšetkým rovnaký zmysel – podporovať mier a prosperitu, slobodu, demokraciu a vládu práva. A týmto cieľom zostávame oddaní,“ poznamenal Pence.

Americký viceprezident o tom európskych politikov ubezpečuje už niekoľko dní, napríklad na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Hlavné mestá Európy znepokojili niektoré Trumpove vyjadrenia, keď nový šéf americkej administratívy napríklad NATO označil za zastarané, spochybnil záväzky voči európskym spojencom, ktorí dávajú na obranu málo peňazí, a naznačil snahu o priateľské vzťahy s Ruskom Vladimira Putina.

„Nemôžeme sa tváriť, že je všetko ako predtým.“

Podľa šéfa úniových summitov Tuska bola schôdzka s americkým viceprezidentom potrebná. Posledné mesiace podľa neho priniesli toľko prekvapivých vyjadrení o vzájomných vzťahoch, že nebolo možné tváriť sa, že je všetko ako predtým. Od amerického viceprezidenta vraj však dnes počul jednoznačné „áno“ na tri základné otázky, ktoré ho zaujímali.

Prvá sa týkala odhodlania USA podieľať sa ďalej spoločne s Európou na medzinárodnom poriadku založenom na vláde práva, kde nie je všetko riešené hrubou silou a egoizmom. Druhá otázka sa týkala amerického vnímania NATO ako základu bezpečnosti na oboch stranách Atlantiku a tretia americkej podpory myšlienky zjednotenej Európy.

„Americká podpora Európskej únii je pevná a trvalá. Prezident Trump a ja sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s EÚ, na prehlbovanie nášho politického a hospodárskeho partnerstva. Delí nás oceán, ale spája nás spoločné dedičstvo a spoločné záväzky voči slobode, demokracii a vláde práva,“ vyhlásil pred novinármi Pence.

Tusk: Úvahy o konci Západu sú prehnané

Tusk podotkol, že po takom jednoznačnom vyhlásení musia Európania aj Američania iba postúpiť od slov k činom. Úvahy o nástupe nejakého „postzápadného“ svetového poriadku a konci Západu sú podľa neho veľmi prehnané a každý si musí byť vedomý odhodlania západných krajín k obrane. Pence pripomenul silu oboch ekonomík aj význam obchodu cez Atlantik. „Udržanie a rozvoj našej ekonomickej vitality bude vyžadovať tvrdé, ale nutné voľby. Obnovený rast znamená mier a prosperitu pre všetkých,“ podotkol viceprezident novej americkej administratívy. Washington zatiaľ nedal jasne najavo svoj pohľad na budúcnosť rokovaní medzi EÚ a USA o rozsiahlej obchodnej a investičnej zmluve známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTP).

Niekdajší poľský premiér, ktorý teraz riadi stretnutia šéfov štátov a vlád európskeho bloku, po rokovaní s Penceom pripomenul bývalých prezidentov ČR a Poľska Václava Havla a Lecha Walesu. Tí podľa neho jednoznačne verili v zmysel spolupráce a solidarity medzi EÚ a USA. „Nemôžeme dopustiť, aby ich snaženie bolo zbytočné. Po dnešnom rozhovore je pre mňa ľahšie veriť, že túto úlohu splníme,“ uzavrel Tusk.

Intenzívnejší boj s terorizmom

Mike Pence vyzval aj na intenzívnejšiu spoluprácu v boji s islamským terorizmom. Po rokovaní s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom sa zmienil napríklad o lepšej koordinácii a zdieľaní spravodajských informácií medzi členskými krajinami EÚ a medzi úniou a NATO.

Likvidáciu islamského terorizmu označuje nový americký prezident Donald Trump za jeden z hlavných cieľov svojej administratívy. Spojené štáty vedú medzinárodnú koalíciu, ktorá na území Sýrie a Iraku bojuje s teroristickou organizáciou tzv. Islamský štát. Snahou zmierniť teroristickú hrozbu Trump obhajuje aj kontroverzný dekrét o zákaze vstupu na územie USA pre občanov siedmich moslimských krajín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Donald Tusk #hospodársky rast #Mike Pence #medzinárodný poriadok #TTP