Ruský najvyšší súd pustil aktivistu Dadina na slobodu

Ruský najvyšší súd v stredu zrušil rozsudok, ktorým nižšie súdy poslali opozičného aktivistu Ildar Dadina do väzenia.

22.02.2017 11:46
debata (3)

Dadina odsúdili na základe sporného paragrafu o trestaní za opakované priestupky na demonštráciách. Najvyšší súd nariadil prepustiť väzňa na slobodu. Proti tomuto rozhodnutiu sa nemožno odvolať, uviedla agentúra Interfax.

Dadinovo odsúdenie na tri roky v decembri 2015, neskôr zmiernené odvolacím súdom o pol roka, vyvolalo veľký rozruch. Dadin bol totiž prvým odsúdencom podľa nového paragrafu, ktorého opakovane zatkli na nepovolených demonštráciách a dostal sa tak do výkonu trestu. Ešte väčšie pobúrenie verejnosti vzbudil Dadinov list z väzenia, v ktorom si sťažoval na mučenie. Neskôr bol preložený do iného väzenia.

Na okamžité oslobodenie aktivistu vyzval Európsky parlament. Ochrancovia ľudských práv považovali Dadina za politického väzňa, ktorý sa previnil len tým, že sa zúčastnil pokojných protestov.

Prípad sa tento mesiac dostal aj na ústavný súd. Ten síce odmietol zrušiť kontroverzný paragraf, avšak požiadal parlament o zmenu sporného ustanovenia a tiež vyzval preskúmať Dadinovo odsúdenie.

Aktivistova advokátka ešte nevedela, či jej klient bude požadovať súdnu rehabilitáciu, ku ktorej nabáda rozhodnutie najvyššieho súdu. „Ildar má k súdom komplikovaný vzťah. Ťažko povedať, či bude požadovať nejaké odškodnenie,“ povedala novinárom Xénia Kostrominová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Najvyšší súd #občiansky aktivista #Ildar Dadin