Podľa prieskumu by prvé kolo francúzskych volieb vyhrala Le Penová, druhé už nie

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová vedie pelotón kandidátov do jarných prezidentských volieb.

22.02.2017 15:14
debata (21)

V druhom kole by Le Penovú mali poraziť obaja rivali o druhé postupové miesto, centrista Emmanuel Macrona i konzervatívec François Fillon. Vyplýva to z v stredu zverejnených výsledkov prieskumu agentúry OpinionWay.

Kandidát na francúzskeho prezidenta Emmanuel... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Emmanuel Macron, francúzska zástava Kandidát na francúzskeho prezidenta Emmanuel Macron.

Podľa prieskumu Le Penovú s podporou 26 percent opýtaných nasleduje Macron s priazňou 22 percent opýtaných a Fillon s 21 percentami. Obaja rivali by ale v druhom kole vodkyňu Národného frontu porazili: Macron v pomere 59 ku 41 percentám a Fillon v pomere 58 ku 42 percentám.

Verejnú mienku ešte môže ovplyvniť rad faktorov, napríklad prebiehajúce vyšetrovanie finančných škandálov, do ktorých sú zapletení Le Penová a Fillon, alebo podpora ďalších politikov.

Centristický politik Francois Bayrou, ktorý sa zúčastnil troch posledných zápolení o Elyzejský palác, má v stredu popoludní oznámiť, či bude alebo nebude štvrtýkrát kandidovať.

Prieskumy nedávajú šancu tomu, že by v prvom kole 23. apríla mohol Bayrou uspieť, a tak sa špekuluje, že by jeho prípadná pomoc mohla povzbudiť Macrona, ktorého kampaň v posledných dňoch podľa agentúry Reuters stratila na sile. Macronovi už prisľúbil svoju podporu François de Rugy, ktorý ako „zelený kandidát“ neuspel v primárkach ľavice.

Polícia v stredu vypočúvala telesného strážcu a šéfku kabinetu Le Penovej pre podozrenie protikorupčného úradu Európskej únie, že si šéfka Národného frontu nechala v Európskom parlamente neoprávnene vyplatiť viac ako 300-tisíc eur.

Fillon zase čelí podozreniu, že fiktívne zamestnával manželku vo francúzskom parlamente za státisíce eur. Fillon tvrdí, že manželka pre neho odvádzala skutočnú prácu. Jeho podpora ale zoslabla a posledné prieskumy naznačujú, že sa z tejto aféry otrepal.

Sama Le Penová popiera, že by spáchala akýkoľvek priestupok, a tvrdí, že Francúzi dokážu rozlišovať medzi skutočnými škandálmi a politickými intrigami.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #François Fillon