Maďarská vláda schválila zdvojenie plotu na hraniciach so Srbskom

Maďarská vláda sa rozhodla postaviť druhý rad oplotenia, ktoré nechala vlani vybudovať na hraniciach so Srbskom v snahe zastaviť ilegálne prenikanie migrantov do Maďarska.

23.02.2017 22:14
debata (14)

Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Budapešti o tom podľa tlačovej agentúry MTI informoval šéf úradu vlády János Lázár.

Kabinet premiéra Viktora Orbána dáva od začiatku roka najavo, že tento rok očakáva možné opakovanie mohutného prívalu utečencov a migrantov z roku 2015. Predvlani cez Maďarsko prešli za lepším životom v západnej Európe státisíce ľudí hlavne zo Sýrie, ale aj z Afganistanu, Pakistanu a ďalších ázijských krajín.

Na začiatku minulého roka sa migračná vlna na takzvanej balkánskej ceste zastavila hlavne vďaka prísnejším opatreniam na hraniciach Macedónska a ďalších štátov, cez ktoré táto trasa prechádzala. Budapešť migrantom prístup do krajiny výrazne sťažila už predtým, na jeseň 2015, keď nechala vybudovať bariéry na hraniciach so Srbskom a s Chorvátskom. Sprísnila aj právne predpisy týkajúce sa ilegálneho prekročenia hraníc a azylovej politiky štátu.

Lázár už pred 14 dňami informoval o zámere vlády zdvojiť plot na svojej južnej hranici a tiež znovu obmedziť slobodu pohybu migrantov v čase rozhodovania o ich žiadosti o udelenie azylu. Okrem toho Orbánov bezpečnostný poradca György Bakondi minulý týždeň povedal, že vláda sa rozhodla predĺžiť o pol roka, teda do 7. septembra, krízový stav súvisiaci s migračnou situáciou.

Vo štvrtok Lázár zopakoval obavy kabinetu, že tento rok by mohol do Maďarska znovu doraziť „významný počet ilegálnych migrantov“. Povedal tiež, že vláda poskytne z rozpočtu ministerstvu vnútra na vybudovanie druhej línie hraničného plota 38 miliárd forintov (123 292 560 eur).

Lázár zároveň povedal, že vláda plánuje vybudovanie ubytovacích kapacít pri hraniciach pre 400 migrantov. V úmysle má aj presunúť do zariadenia v pohraničí 600 žiadateľov o azyl, ktorí sú teraz umiestnení v otvorených alebo uzavretých táboroch vnútri Maďarska.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #migranti