Kim Čong-nam zomrel do 20 minút po otrave neurotoxínom

Brat severokórejského prezidenta Kim Čong-nam zomrel počas 20 minút od chvíle, čo ho 13. februára na letisku v Kuala Lumpur otrávili. Paralyzoval ho silný neurotoxín, ako vyplýva z výsledkov pitvy, ktoré v nedeľu zverejnil malajzijský minister zdravotníctva.

26.02.2017 10:16 , aktualizované: 11:05
debata (1)

Smrtiacu látku Kim Čong-namovi do tváre nastriekali dve ženy, ktoré teraz tvrdia, že boli presvedčené, že sa jedná len o žart nakrúcaný skrytou kamerou pre televízny zábavný program.

Letisko v Kuala Lumpure je bezpečné, stopy po látke VX sa nenašli

Malajzijské úrady vyhlásili v nedeľu medzinárodné letisko v metropole Kuala Lumpur za bezpečné po tom, ako vykonali dôkladnú kontrolu terminálu, v ktorom pred dvoma týždňami zabili smrtiacou chemickou látkou nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Kim Čong-nam zomrel 13. februára po tom, ako mu na letisku potreli dve ženy tvár jednom. Podľa malajzijskej polície predbežná analýza ukázala, že pri tom použili nervovoparalytickú bojovú látku VX, ktorú OSN klasifikuje ako zbraň hromadného ničenia.

Kontrola letiskového terminálu prebehla v noci na dnes a zúčastnili sa na nej chemické, biologické, rádiologické a nukleárne tímy polície, ako aj jednotka hasičského zboru na likvidáciu nebezpečného materiálu a vládny výbor pre atómovú energiu.

Polícia následne vydala vyhlásenia, v ktorom potvrdila, že v budove nenašli žiadne nebezpečné látky, že nie je kontaminovaná, preto ju môžu vyhlásiť za „bezpečnú zónu“.

Od útoku na Kim Čong-nama prešli terminálom desaťtisíce ľudí. Prístupné v budove bolo aj miesto, kde k incidentu došlo, a v objekte až do najnovšej kontroly nepodnikli preventívne opatrenia. Podľa polície však dosiaľ nikto nehlásil možnú podobnú otravu. Nič nezvyčajné nezaznamenali ani v zdravotnom stredisku letiska.

Polícia postupne kontroluje aj iné miesta v Kuala Lumpure, ktoré mohli navštíviť podozriví zadržaní i hľadaní v prípade útoku.

Malajzijský minister zdravotníctva Subramaniam Sathasivam na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že zistenia z pitvy Kim Čong-nama zodpovedajú policajným správam o tom, že ho zabila látka VX. Došlo uňho totiž k vážnej paralýze, ktorá v krátkom čase viedla k jeho smrti.

Indonézanka, ktorú zadržali ako podozrivú, sa podľa polície i ministra necítila dobre a v taxíku počas cesty z letiska vracala, medzičasom je však v poriadku. Ďalšie testy majú určiť, či bola vystavená VX a či spolu s ďalšou zadržanou občiankou Vietnamu dostali protilátky, aby ich VX nezabil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malajzia #Kuala Lumpur #Kim Čong-nam #VX