Po rozdelení Oscarov sa čaká na Trumpovu reakciu

Na oscarovom galavečere bol americký prezident Donald Trump v mysli väčšiny zúčastnených, aj keď jeho meno nezaznelo.

27.02.2017 10:27
Jimmy Kimmel a Warren Beatty Foto: ,
Moderátor Jimmy Kimmel s hercom Warrenom Beattym oznamujú, že vyhral iný film, ako pôvodne Beatty uviedol. Kimmel ako moderátor Oscarov 2017 viackrát počas večera nepriamo kritizoval politiku Donalda Trumpa.
debata (23)

Trump bol príčinou neúčasti jedného z ocenených a predmetom vtipov moderátora večera Jimmyho Kimmel. Ako napísala agentúra AP, málokedy bol oscarový ceremoniál taký konfliktný ako ten tohtoročný. Celý večer a poznámky mnohých ocenených sa niesli v reakcii na Trumpovo prezidentovanie a v duchu hesla „tolerancia je účinnejšia ako nenávisť“.

Všetkých šesť nominovaných na cenu za najlepšiu réžiu už dva dni pred ceremóniou vydalo vyhlásenie, v ktorom kritizovali „fašistickú klímu“ panujúcu v USA.

O tom, že Trump a dôsledky jeho politiky budú na programe dňa, nenechal Kimmel nikoho na pochybách, keď vo svojom úvodnom prejave pripomenul, že na USA teraz hľadí celý svet. „Na toto vysielanie sa pozerajú v 225 krajinách, kde nás teraz nenávidia,“ povedal.

Komik Kimmel zožal úspech s poznámkou o „preceňovanej“ Meryl Streepovej, ako túto oscarovú herečku označil Trump, keď ho v januári Streepová ostro kritizovala pri udeľovaní Zlatých glóbusov. Kimmmel hovoril o hercoch, „ktorí sa zdajú byť významní, ale nie sú“. Pozdravil Streepovú sediacu v sále so slovami, že „odolala testu času svojimi nudnými a přeceňovanými výkonmi“.

K auditóriu sa tiež s poukázaním na Trumpa Kimmel obrátil s vyhlásením, že „niektorí sa čoskoro ocitnú na pódiu, aby predniesli ďakovnú reč, o ktorej bude prezident Spojených štátov tweetovať v päť hodín ráno“.

Úvodný monológ Jimmyho Kimmela, v ktorom kritizoval okrem iného Trumpovo označenie Meryl Streepovej za "preceňovanú" herečku.

Neodpustil si ani pripomienku sporu Bieleho domu s novinármi, keď s narážkou na hovorcu Seana Spicer prehlásil: „Nepovolíme nepravdivé správy.“ Spicer v piatok vykázal z brífingu pracovníkov niekoľkých renomovaných médií, ktoré Biely dom označuje za šíriteľov nepravdivých správ.

Významným prejavom nesúhlasu s Trumpovou politikou bola neúčasť iránskeho režiséra Ašghara Farhádího, ktorého film Klient vyhral v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Farhádí vopred vylúčil, že na ceremóniu dorazí, aby tým dal najavo nesúhlas s Trumpovou politikou voči cudzincom. „Je mi ľúto, že nie som s vami. Moja neúčasť je vyjadrením rešpektu k občanom mojej krajiny a ďalších šiestich, ktoré sú postihnuté tým neľudským zákonom o zákaze vstupu imigrantov do USA,“ napísal Farhádí vo vyhlásení, ktoré za neho pri preberaní ceny predniesla jeho krajanka a zároveň Američanka Anousheh Ansáriová, ktorá sa preslávila ako vesmírna turistka.

Farhádímu k získaniu ceny gratuloval aj iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarífa a informáciu o cene priniesla štátna televízia aj rozhlas.

Nebolo síce v Kimmelových silách spojiť Trumpom rozdelené Spojené štáty, ale pri niekoľkohodinovom nedeľňajšom galavečere sa mu podľa AP podarilo prinútiť tých, kto sa pozerali a počúvali, aby sa nad spormi zasmiali.

Snažil sa zachrániť aj bezprecedentnú situáciu, keď bol omylom vyhlásený za najlepší film La La Land a až po oprave ten pravý, teda Moonlight. „Vedel som, že túto šou pokazím. Sľubujem, že sa sem už nevrátim,“ povedal, zatiaľ čo na javisku aj v hľadisku panoval chaos a šok. Podľa AP sa Kimmel osvedčil, pretože udržal opraty večera a zároveň zostal vecný.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Oscar 2017