Nemecká polícia vykonala v Berlíne razie proti islamistom

V Berlíne bolo od dnešného rána rušno. Tamojšia polícia vykonala razie proti radikálnym islamistom. Prehľadávala predovšetkým miesta spojené s činnosťou mešity vo štvrti Moabit.

28.02.2017 10:17 , aktualizované: 15:30
polícia, Berlín, razia, radikál, islamisti,... Foto: ,
Berlínska polícia je od rána v pohotovosti. Na niekoľkých miestach vykonáva raziu proti islamským radikálom.
debata (18)

Práve túto mešitu navštevoval aj Tunisan Anis Amri, páchateľ teroristického útoku na berlínsky vianočný trh z minulého decembra. Informovala o tom agentúra DPA.

Berlínska radnica zakázala činnosť spolku Fussilet 33, ktorý mešitu v západnej časti centra nemeckej metropoly prevádzkoval. Žiadosti o zákaz súd podľa DPA vyhovel už v polovici februára.

Modlitebňu, ktorá bola podľa úradov miestom stretávania radikálnych islamistov, uzavreli minulý mesiac sami prevádzkovatelia. Zároveň vypovedali nájomnú zmluvu.

Polícia v utorok prehľadala 24 objektov na území nemeckej metropoly vrátane bývalej mešity, 15 bytov, dvoch kancelárií a šiestich väzenských ciel. Razie, ktorá začala v šesť hodín ráno, sa zúčastnilo okolo 460 policajtov. Do akcie sa zapojili aj ich kolegovia v Hamburgu a brandenburskom meste Rüdersdorf, ktorí v oboch mestách prehľadali po jednom byte.

Utorkový zákrok slúžil okrem iného na zhabanie majetku spolku Fussilet 33. Pri príslušnej banke si tiež nemecké úrady vyžiadali výpisy z konta organizácie za posledných šesť mesiacov.

V moabitskej mešite sa podľa vyšetrovateľov stretávali radikáli, ktorí boli pripravení páchať násilné činy. Fungovala údajne tiež ako náborové stredisko pre vysielanie islamistov do bojov na Blízkom východe a vyberali sa tu tiež peniaze na financovanie terorizmu. Modlitebňu navštevovali predovšetkým Turci a moslimovia z oblasti Kaukazu.

Mešitu spolku Fussilet 33 navštevoval aj Tunisan Anis Amri, ktorý vlani 19. decembra spáchal atentát na vianočné trhy na berlínskom námestí Breitscheidplatz. Teroristický čin, počas ktorého Amri narazil uneseným kamiónom do davu na trhoch, si vyžiadal 12 obetí vrátane jednej Češky. Okolo 50 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Amriho zastrelila o pár dní neskôr na úteku talianska polícia neďaleko Milána.

„Vedelo sa, že mešita je teroristickým hniezdom v hlavnom meste,“ povedal dnes RBB odborník na terorizmus Jo Goll. O jej zákazu sa uvažovalo už od roku 2015. Nakoniec ho urýchlil decembrový teroristický útok Amriho, ktorý mešitu tiež navštevoval.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #radikáli #razia #islamisti #Berlín #Moarbit