EP sa priblížil odobratiu imunity Marine Le Penovej

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová môže čoskoro prísť o imunitu europoslankyne.

28.02.2017 22:56
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová sa bude 23. apríla uchádzať v prvom kole o hlasy Francúzov v boji o post prezidentky.
debata (56)

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre právne otázky totiž dnes pomerom hlasov 18:3 súhlasi so zrušením jej imunity. Toto rozhodnutie musí však ešte schváliť plénum EP.

Za iniciatívou odobrať imunitu Le Penovej je vyšetrovanie šéfky ultrapravicového Národného frontu (FN) v jej vlasti v súvislosti so zverejnením fotografií násilných činov džihádistov z Islamského štátu na jednej zo sociálnych sietí v roku 2015. Rozširovanie záberov násilia je totiž vo Francúzsku trestným činom, ktorý možno potrestať až troma rokmi väzenia a pokutou 75 000 eur. Práve imunita Le Penovú zatiaľ chráni pred trestným stíhaním.

Kým samotná prezidentská kandidátka zatiaľ na rozhodnutie výboru europarlamentu nereagovala, podpredseda FN Florian Philippot sa vyjadril, že by sa hrôzy islamizmu mali prezentovať v rámci boja proti nemu.

Zlý deň pre Le Penovú, prehrala dlhotrvajúci súdny spor

Francúzsky najvyšší súd v utorok definitívne potvrdil oslobodzujúci verdikt v prípade ľavicového politika Jeana-Luca Mélenchona, ktorý čelil žalobe z ohovárania v súvislosti s výrokom v televíznom vysielaní z obdobia kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012. Mélenchon vtedy položil otázku: „Prečo si myslíte, že francúzsky ľud by mal byť jediný, ktorý chce mať na čele fašistku?“

Najvyšší súd konštatoval, že výrok neprekročil hranice slobody prejavu a zamietol sťažnosť líderky ultrapravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej voči verdiktu odvolacieho súdu v Paríži z októbra 2015, informovala agentúra DPA.

Marine Le Penová tak definitívne prehrala súdny spor s Mélenchonom, ktorý tak ako ona kandidoval na prezidenta aj v roku 2012. Tentoraz nich však prieskumy verejnej mienky dávajú podstatne väčšie šance na úspech práve Le Penovej, ktorá podľa nich môže dokonca zvíťaziť v prvom kole, no zrejme neuspeje v rozhodujúcom druhom kole.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová