Po prípade DJa Faba sa v Taliansku rozpútala diskusia o eutanázii

Prípad 39-ročného tetraplegika (človeka s úplným alebo čiastočným ochrnutím všetkých končatín a trupu) vyvolal v Taliansku búrlivú diskusiu o eutanázii.

01.03.2017 10:13
debata

Fabiano Antoniani, známejší ako DJ Fabo, bol v roku 2014 obeťou dopravnej nehody. Jej následkom oslepol a ochrnul na všetky štyri končatiny. Pred pár dňami požiadal talianskeho prezidenta Sergia Mattarella o to, aby mohol predčasne ukončiť svoj život.

Podľa informácii portálu euronews.com však talianski politici už po tretíkrát odmietli rokovať o práve na asistovanú samovraždu, Fabiano svoj život predčasne ukončil v pondelok vo Švajčiarsku, kde je asistovaná samovražda legálna od roku 1942.

Jeho prípad vyvolal v Taliansku vášnivé debaty o eutanázií, ktorá je zatiaľ v krajine ilegálna. Zatiaľ čo ľavicové politické spektrum je otvorené myšlienke uzákonenia eutanázie, pravicový poslanec Maurizio Lupi pre euronews.com povedal: „Štát nemôže prijať a legalizovať samovraždu. Verím, že musíme jasne pochopiť úlohu štátu: nenechať nikoho samého, kto je v takýchto podmienkach.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #eutanázia