Cudzincov v Británii potrápi zložitý dotazník

Občania krajín Európskej únie, ktorí žijú v Británii, sa musia vysporiadať s 85- stranovým dotazníkom, ak chcú zostať v Spojenom kráľovstve po brexite. Uviedol to britský denník Financial Times. Podľa denníka je to pre mnohých cudzincov nezvládnuteľné.

01.03.2017 12:27
debata (11)

S magisterským titulom z ekonómie a po piatich rokoch práce v odvetví finančných služieb v Londýne Poliak Marek veril, že bude ľahké vyplniť žiadosť pre trvalý pobyt v Británii. Avšak ako mnohí iní čoskoro cítili frustráciu a nakoniec to vzdali. Dokument sa podobne ako pre mnohých cudzincov na britských ostrovoch stal aj pre neho prekliatím.

„Pochádzam z krajiny, kde je veľmi veľká byrokracia, ale toto je vrchol. Videli ste niečo také, vidíte ten zoznam dokumentov. To je jednoducho nepriateľské,“ povedal denníku muž, ktorý z obavy o svoj status prisťahovalca odmietol uviesť priezvisko.

Členstvo Británie v EÚ po desiatky rokov zaručovalo občanom spoločenstva právo žiť a pracovať v Británii. To ale pomaly končí potom, čo Británia vlani v júni odhlasovala odchod z únie. Pre mnohých z približne troch miliónov Európanov žijúcich v Británii je teraz životne dôležité získať v krajine trvalý pobyt v duchu britských zákonov. Povolenie takéhoto pobytu je tiež nevyhnutným predpokladom pre prípadnú žiadosť o britské občianstvo.

Poplašení žiadatelia veria, že povolenie na trvalý pobyt im prinajmenšom umožní uchádzať sa o pracovné povolenie a zaistí ďalšiu právnu ochranu po tom, čo Británia odíde z EÚ. „Myslia si, že s týmto dokumentom budú vo väčšom bezpečí, nech sa po brexite stane čokoľvek,“ vysvetlila poradkyňa z londýnskeho centra pre prisťahovalectvo z východnej Európy Dana Jozefkowiczová.

Expertka na imigráciu z právnej kancelárie Mishcon de Reya Kamal Rahmanova povedala, že zaznamenala značné ​​zvýšenie počtu žiadateľov. „Sme zavalení ľuďmi, ktorí predtým o trvalom pobyte ani nepremýšľali, ale teraz cítia nutnosť ho získať,“ povedala právnička, ktorá sa zameriava na majetných ľudí a vedúcich predstaviteľov v oblasti financií.

Chcieť trvalý pobyt ale znamená vysporiadať sa so zložitou písomnou žiadosťou, prehnanou byrokraciou a poplatkami. To je pre mnohých cudzincov, ktorí sa zdržiavajú dlho v Británii, frustrujúce.

„Musíte vyplniť 85 stránok. Pýtajú sa na rovnaké veci stále dookola, a to spôsobom, že nikdy neviete, aká odpoveď je správna,“ sťažuje sa žiadateľka Marta Grabińská, ktorá čaká na odpoveď úradov už šesť mesiacov.

Jozefkowiczová uviedla, že na príprave každej žiadosti strávila približne dva týždne. Súhlasí s tým, že dotazník je v mnohom mätúci. „Pre niekoho, kto vie po anglicky len trochu, je to nemožné,“ pripúšťa poradkyňa.

Rodiny musia za každého svojho člena zaplatiť úradom pri podaní žiadosti 65 libier. Centrum pre prisťahovalectvo z východnej Európy si účtuje za svoju pomoc s každou žiadosťou 50 libier, zatiaľ čo súkromní právnici požadujú od cudzincov 200 až 1 000 libier.

Nespokojnosť s podobnými platbami vyjadruje petícia, ktorú už podpísalo viac ako 26 000 ľudí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit