Trump zruší Obamove obmedzenia ťažby uhlia

Americký prezident Donald Trump sa chystá zrušiť opatrenie, ktoré obmedzuje ťažbu uhlia a ktoré pred rokom zaviedol jeho predchodca Barack Obama.

01.03.2017 21:18
debata (10)

Krok netrpezlivo očakávajú ťažobné firmy, zatiaľ čo ochrancovia životného prostredia ho odmietajú. Mal by byť súčasťou nového exekutívneho príkazu, ktorý zrejme zvráti aj ďalšie Obamove snahy zamerané na boj proti globálnemu otepľovaniu. S odvolaním sa na nemenovaného činiteľa Bieleho domu o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Dekrét, ktorý sa Trump chystá vydať budúci týždeň, zruší zákaz vydávania nových licencií na ťažbu uhlia na pozemkoch spravovaných federálnou vládou. Obama ho zaviedol vlani v januári v snahe obmedziť emisie oxidov uhlíka, ktoré vznikajú pri spaľovaní uhlia. Dočkal sa vtedy rozhnevaných reakcií ťažiarov, ktorí varovali, že kvôli tomu zanikne veľa pracovných miest.

Trump už pred voľbami sľuboval, že Obamove opatrenia na podporu využívania energie z obnoviteľných zdrojov nebudú mať po jeho nástupe do úradu dlhé trvania. Podľa spomínaného činiteľa chce v dekréte zrušiť aj ďalšie kroky z ambiciózneho Obamovho plánu, ktorým demokratický prezident hodlal docieliť splnenie amerického záväzku z predvlaňajšej svetovej klimatickej dohody podpísanej v Paríži. Washington sa zaviazal do roku 2030 znížiť emisie CO2 o 32 percent oproti hodnotám z roku 2005.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump