Ďalší Trumpov minister má problémy, Sessionsa chcú demokrati odvolať

Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions sa vlani počas predvolebnej kampane Donalda Trumpa stretol dvakrát s ruským veľvyslancom v USA. Potvrdila to americká vláda, ako v noci na štvrtok informovala spravodajská stanica BBC.

02.03.2017 08:52
Jeff Sessions Foto: ,
Súčasný minister spravodlivosti USA Jeff Sessions.
debata (28)

Sessions, ktorý bol v tom čase republikánskym senátorom za štát Alabama, však tieto kontakty na januárovom schvaľovacom vypočúvaní nepriznal.

Sessions v stredu prízvukoval, že sa „nikdy nestretol so žiadnym ruským predstaviteľom ohľadom záležitostí kampane“. Demokratická líderka menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová obvinila Sessionsa z „klamstva pod prísahou“ a požaduje jeho odstúpenie. Iní demokrati ho zasa vyzvali, aby sa vzdal vyšetrovania údajného zásahu Moskvy do novembrových prezidentských volieb v USA.

Týmto prípadom sa totiž zaoberá Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý spadá pod jeho dohľad. Správy o Sessionsovom kontakte s ruským ambasádorom vyšli najavo po tom, ako kongresový výbor odsúhlasil preverenie údajného miešania sa do priebehu volieb novej hlavy štátu. Bezpečnostné grémium dolnej snemovne Kongresu prešetrí kontakty medzi členmi Trumpovej prezidentskej kampane a Ruskom.

Biely dom však odmieta akékoľvek nenáležité správanie daných osôb počas predvolebnej kampane a na najnovší vývoj bezprostredne nereagoval. Moskva opakovane odmietla obvinenia zo zasahovania do prezidentských volieb v USA.

Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov potvrdilo, že Sessions sa stretol s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom ešte ako člen senátneho výboru pre ozbrojené sily. Podľa rezortu mal Sessions navštíviť ruské veľvyslanectvo počas jesene a v lete sa stretnúť s ďalšími diplomatmi. V priebehu roka sa Sessions stretol s najmenej 25 zahraničnými ambasádormi, píše BBC.

Sessions reagoval s tým, že si „nebol vedomý týchto aktivít“. Vo vyhlásení, ktoré vydal v noci na štvrtok, uvádza: „Nikdy som sa nestretol so žiadnymi ruskými činiteľmi, s ktorými by som hovoril o otázkach súvisiacich s predvolebnou kampaňou. Nemám poňatia, čoho sa tieto obvinenia týkajú. Sú lživé.“

Bývalý poradca Bieleho domu pre otázky národnej bezpečnosti Michael Flynn bol vo februári odvolaný po tom, ako sa zistilo, že zavádzal Biely dom o svojej konverzácii s Kisľakom, ktorá sa mala údajne týkať sankcií voči Rusku.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #Jeff Sessions