Macron: Oživme eurozónu a obranu jednotného trhu EÚ

Francúzsky centristický kandidát v blížiacich sa prezidentských voľbách Emmanuel Macron vyhlásil, že zostávajúcich 27 členských štátov Európskej únie musí na rokovaniach o vystúpení Británie z EÚ dôsledne brániť jednotný trh.

02.03.2017 13:23
debata (6)

Macron, ktorý vo štvrtok na verejnosti predstavil svoj volebný program, ďalej vyzval na oživenie eurozóny a užšiu spoluprácu v rámci EÚ. Povedal, že EÚ nemôže prežiť „bez skutočnej európskej stratégie“, a vyzval na „nový impulz pre jednotný trh“.

Francúzsky centristický kandidát na prezidenta... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Emmanuel Macron Francúzsky centristický kandidát na prezidenta Emmanuel Macron vo štvrtok v Paríži predstavil svoj volebný program, ktorý nazval "Kontrakt s národom".

Na rozdiel od Macrona chce krajne pravicová kandidátka Marine Le Penová nasledovať Britániu a presadiť vystúpenie Francúzska z EÚ a eurozóny. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že do druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutoční 7. mája, by mohli postúpiť práve Le Penová a Macron.

Pokiaľ ide o boj s terorizmom, Macron sa chce zasadiť za prijatie medzinárodnej „cestovnej mapy“ na zlepšenie boja s islamistickým extrémizmom, a to v oblasti od Blízkeho východu po Afriku.

V rámci boja so zločinnosťou vo Francúzsku chce Macron vytvoriť v policajných zložkách ďalších 10.000 pracovných miest a zvýšiť o 15.000 miest aj kapacitu väzníc v krajine. Má v pláne zabezpečiť tiež zlepšenie vzťahov medzi políciou a mládežou na chudobných predmestiach, kde žijú väčšinou prisťahovalci alebo ich potomkovia.

Kritici Macronovi vyčítajú, že jeho program pre sféru bezpečnosti je veľmi „mäkký“ v porovnaní s Le Penovou, ktorá z boja proti islamistickému extrémizmu urobila kľúčovú tému svojho programu i kampane.

Pri predstavovaní svojho volebného programu Macron vyzval aj na zvýšenie výdavkov na obranu na dve percentá HDP, ako to už dlho žiadajú USA i ďalší spojenci v NATO.

Macron vo štvrtok ozrejmil, že jeho program pozostáva zo šiestich pilierov a má štruktúru „zmluvy s Francúzmi“. Kľúčovými témami sú vzdelávanie, pracovný trh a zamestnanosť, posilnenie bezpečnosti v krajine, ale aj obroda na politickej scéne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Emmanuel Macron #francúzske voľby