Zomrel autor pamätnej fotografie pri Múre nárekov David Rubinger

Známy izraelský fotograf David Rubinger, ktorého snímka zachytávajúca izraelských vojakov pri Múre nárekov sa stala symbolom blízkovýchodnej vojny z roku 1967, zomrel vo veku 92 rokov.

02.03.2017 13:38
debata (4)

O fotografovej smrti informovala agentúra AP s odvolaním sa na Rubingerove deti.

Rubinger sa narodil v roku 1924 vo Viedni. V roku 1939 emigroval do Palestíny. S fotografovaním začal, keď počas druhej svetovej vojny slúžil v židovskej brigáde britskej armády. Ako fotokorešpondent pracoval najprv v izraelských denníkoch, neskôr – viac ako 50 rokov – pracoval pre časopis Time-Life.

Fotografia zo 7. júna 1967 zachytáva... Foto: Reuters, HANDOUT
David Rubinger, vojazi, Izrael, Jeruzalem, Múr nárekov Fotografia zo 7. júna 1967 zachytáva izraelských vojakov pri Múre nárekov v Jeruzaleme. Práve táto snímka preslávila Davida Rubingera zrejme najviac.

Bol prvým fotografom v dejinách židovského štátu, ktorý získal najvyššie štátne vyznamenanie – Izraelskú cenu. Stalo sa tak v roku 1997.

Agentúra AP uviedla, že Rubingerove fotografie sú prierezom dejín Izraela. Zachytávajú totiž výjavy z frontových línií mnohých ozbrojených konfliktov, ale aj z bežného života obyčajných ľudí i významných politikov. Známe sú napríklad snímky premiérky Goldy Meirovej, ako vo svojej kuchyni umýva riad či kŕmi svoju vnučku. Bol aj jediným fotografom, ktorý mal povolenie fotografovať v kaviarni izraelského parlamentu.

Izraelský prezident Reuven Rivlin v dnešnom vyhlásení ocenil Rubingerovo dielo. „Sú takí, ktorí píšu stránky dejín, a sú aj takí, ktorí ich ilustrujú cez objektív svojho fotoaparátu. Vo svojich fotografiách David zvečnil dejiny tak, ako sa navždy vryli do našej pamäti,“ uviedol.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #David Rubinger #Múr nárekov