Malajzia prepustila Severokórejčana, podozrivého z vraždy Kima

Severokórejčana zadržaného v Malajzii ako podozrivého v prípade vraždy Kim Čong-nama, nevlastného brata vodcu Severnej Kórey, prepustili zo zadržiavacieho zariadenia v Kuala Lumpure a odviezli v policajnej kolóne. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka.

03.03.2017 10:45
debata (1)

Severokórejský občan Ri Čong-čchol, ktorého vzali do väzby po vražde Kim Čong-nama z 13. februára na letisku v malajzijskej metropole, mal byť podľa očakávania prepravený z väzby na prisťahovalecký úrad, kde ho pripravia na deportáciu do Severnej Kórey (KĽDR). Vo štvrtok to pre agentúru Reuters uviedli malajzijskí predstavitelia.

Ri Čong-čchola zadržali niekoľko dní po zabití Kim Čong-nama, presnejšie 17. februára, ale podľa štvrtkových slov malajzijského generálneho prokurátora ho prepustia vzhľadom na nedostatočné dôkazy, ktoré by muža spájali so zločinom.

Z vraždy Kim Čong-nama boli obžalované dve ženy – Vietnamka a Indonézanka, ale polícia identifikovala sedem ďalších Severokórejčanov, po ktorých pátra v súvislosti so zabitím staršieho nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Obaja súrodenci si boli odcudzení a starší Kim Čong-nam žil v exile.

Pchjongjang poslal už v utorok 28. februára do Malajzie delegáciu vysokopostavených diplomatov, aby sa pokúsili získať telo Kim Čong-nama.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malajzia #Kim Čong-nam