Ženy musia zarábať menej, lebo sú slabšie, tvrdí poľský europoslanec

Poľský konzervatívny europoslanec Janusz Korwin-Mikke vyvolal v utorok v Európskom parlamente búrlivé reakcie svojimi vyhláseniami v diskusii o zrovnoprávnení platov mužov a žien.

03.03.2017 11:03
debata (48)

„Ženy musia zarábať menej, lebo sú slabšie, menšie a menej inteligentné. Musia mať nižšie platy, je to jednoducho tak. Viete koľko žien je v prvej stovke šachistov sveta? Žiadna,“ povedal vo svojom prejave v Bruseli.

Na tieto kontroverzné slová 74-ročného poľského europoslanca ostro reagovala podľa portálu euronews.com Iratxe Garcia-Perezová: „Podľa vášho názoru nemám právo byť členkou tohto parlamentu. Viem, že vám prekáže, že ženy majú rovnaké právo ako muži reprezentovať občanov v tomto parlamente. Som tu, aby som bránila všetky ženy pred mužmi, ako ste vy.“

Napriek tomu, že EÚ je globálnym lídrom, Európska komisia deklarovala, že bude trvať 70 rokov, kým ženy budú mať rovnaké platy ako muži. Ženy sú taktiež nedostatočne zastúpené v politike v rámci EÚ a majú menšiu šancu získať pracovnú pozíciu s ekonomickou­ silou.

Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D) vyzvalo Tajaniho na sankcionovanie Korwina-Mikkeho za jeho „hanebné“ slová, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Trest za podobné činy v pléne Európskeho parlamentu sa pohybuje od pokarhania cez pokutu až po pozastavenie výkonu poslaneckého mandátu.

Korwin-Mikke, nezávislý poslanec EP, sa podobných prehreškov dopustil už aj v minulosti. Vlani prišiel o 3000 eur a bol dočasne zbavený mandátu za to, že prirovnal prílev migrantov do Európy k „výkalom“. V októbri 2015 bol suspendovaný na desať dní za nacistický pozdrav v pléne Európskeho parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #gender ideológia #Janusz Korwin-Mikke