Najviac sa v EÚ venujú športu v Škandinávii, Slovensko tesne pod priemerom EÚ

Športovej činnosti sa venuje aspoň dve a pol hodiny týždenne iba necelých 30 percent obyvateľov EÚ starších ako 18 rokov.

03.03.2017 13:06
debata

Dve a pol hodiny venované stredne náročnej fyzickej aktivite týždenne pritom predstavujú minimálnu mieru športovej činnosti, ktorú odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Vyplýva to z najnovšej správy Eurostatu, pričom údaje zbierali v roku 2014. Informovala o tom Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Podľa štatistík sa 49,8 percenta populácie EÚ nevenuje žiadnej športovej aktivite. V rámci EÚ sa najlepšie umiestnilo Fínsko, v ktorom športuje dve a pol hodiny týždenne 54,1 percenta obyvateľov. Nasledujú Dánsko (53,4 percenta) Švédsko (53,1), Rakúsko (49,8 percenta) a Nemecko (47,3 percenta).

Naopak, najhoršie na tom boli obyvatelia Rumunska, kde sa športu aspoň 2,5 hodiny týždenne venuje len 7,5 percenta tamojšieho obyvateľstva, a Bulharska, kde sa športu venuje deväť percent obyvateľov. Slovensko sa s podielom takmer 30 percent umiestnilo tesne pod priemerom EÚ.

Skupina tých, ktorí sa športu venujú aspoň dve a pol rodiny za týždeň, bola väčšia v prípade mužov ako žien. Štatistiky zároveň ukázali, že podiel času strávený športom klesal s pribúdajúcim vekom a naopak, stúpal v závislosti od výšky dosiahnutého vzdelania.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Slovensko #šport #Škandinávia