Stavba steny medzi Mexikom a USA je lukratívny biznis. Záujem majú stovky firiem

Záujem podieľať sa na výstavbe múru na hraniciach s Mexikom má už 300 amerických firiem.

03.03.2017 22:58
debata (10)
Informovala o tom na svojom webe stanica CNN. Od budúceho týždňa začne od spoločností Úrad colnej a hraničnej ochrany (CBP), ktorý spadá pod ministerstvo vnútornej bezpečnosti, prijímať návrhy stavebného riešenia, rozdeľovanie prvých zákaziek sa očakáva v apríli. O podiel na výstavbe hraničnej bariéry sa uchádzajú nielen veľké stavebné podniky, ale aj menšie spoločnosti či bezpečnostné agentúry. Niekoľko desiatok firiem podľa CNN vlastnia majitelia hispánskeho pôvodu.

Nie všetky ponuky ale vykazujú vážny záujem, príkladom je zoskupenie #ArtThatWall, ktoré zastupuje Sarah Zapolská. Cieľom spomínaného zoskupenia je zabezpečiť, aby múr nebol škaredý. „Keď už Amerika musí mať múr, nemal by byť pekný?“ vyhlásila.

Prezident Donald Trump sľúbil počas volebnej kampane postaviť múr na hraniciach s Mexikom, aby zabránil nelegálnej migrácii a pašovaniu drog do USA. Krátko po januárovej prezidentskej prísahe podpísal exekutívny príkaz, ktorý otvára cestu pre vybudovanie múru.

Trump predpokladá, že stavba vyjde na desať miliárd dolárov, niektoré ďalšie odhady sú viac ako dvojnásobné. Republikánsky prezident tiež chce, aby výstavbu zaplatilo Mexiko, ktoré to ale odmieta.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #múr #Donald Trump