V Pekingu sa začalo zasadnutie čínskeho parlamentu

V čínskej metropole sa dnes začalo výročné zasadnutie Celočínskeho zhromaždenia ľudových poslancov.

05.03.2017 08:03 , aktualizované: 08:59
debata

Rokovanie svojím prejavom otvoril predseda vlády Li Kche-čchiang, ktorý poslancov oboznámil s hlavnými úlohami štátu pre rok 2017. Oznámil, že cieľom je dosiahnuť 6,5-percentný alebo – ak to bude možné v praxi aj vyšší – rast ekonomiky.

Číňania chystajú reformy

Vlani si čínske vedenie stanovilo rast na úrovni 6,5 až 7 percent, nakoniec však HDP vzrástol o 6,7 percenta, čo je najmenej za 26 rokov. Peking sa tento rok chystá vykonať niektoré reformy, ktoré by v budúcnosti mali priniesť liek na rastúcu zadlženosť krajiny. Pokúša sa stimulovať domácu spotrebu a obmedziť vládne investície, ktoré viedli k obavám z raketového tempa rastu dlhu.

Li preto uviedol, že krajina cieli na rast „okolo 6,5 percenta či vyššie, ak to bude možné“. Obmedzený rast, ktorý napriek tomu zostáva jedným z najvyšších na svete, podľa premiéra súvisí s revíziou fungovania čínskej ekonomiky, ktorá sa prestáva spoliehať výhradne na vývoz, ťažký priemysel či masívne štátne investície a začína viac stavať na domácej spotrebe.

V súvislosti s tým chce tento rok Peking obmedziť výrobu ocele o 50 miliónov ton a produkciu uhlia o viac ako 150 miliónov ton, a pokračovať tak v trende predchádzajúcich rokov. To prispeje k redukcii exportu čínskych surovín do západných krajín, ktorý je terčom ostrej kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa a niektorých ďalších západných politikov.

Hoci čínsky premiér Trumpa nespomenul priamo, kritizoval jeho snahu o ochranu pred voľným obchodom, ktorý Čína obhajuje. „Deglobalizačný trend a protekcionizmus sú na vzostupe,“ uviedol Li, podľa ktorého „sa viditeľne posilňujú faktory, ktoré môžu spôsobiť nestabilitu a neistotu“. Tohtoročné zasadnutie Národného ľudového zhromaždenia nie je tak ostro sledované ako to minuloročné, keď parlament schvaľoval nový päťročný plán, ktorý stanovil hospodárske ciele krajiny na roky 2016 až 2020.

Liova správa hovorí aj o pláne vytvoriť približne 11 miliónov nových pracovných miest, čo o milión prekračuje cieľ stanovený pred rokom.

Li ďalej uviedol, že cieľom vlády je dosiahnuť, aby inflácia bola trojpercentná.

Zasadnutie čínskeho parlamentu potrvá do 15. marca a jeho rokovanie sa sústredí na diskusiu o správe vlády o stave krajiny, ako aj o návrhu rozpočtu. Predpokladá sa, že prioritami diskusie budú ekonomika, prehĺbenie reforiem vo finančnom sektore, v oblasti ochrany životného prostredia či modernizácia tradičných odvetví ekonomiky.

Rokovať sa bude aj o zahraničnej politike a obrane. Čína v sobotu informovala, že tento rok zvýši rozpočet na obranu zhruba o sedem percent, informovala o tom dnes na tlačovej konferencii v Pekingu hovorkyňa čínskeho parlamentu Fu Jing.

Na zjazd do Pekingu pricestovalo približne 5 000 delegátov.

Čistejší vzduch

Čínska vláda urobí všetko preto, aby zabezpečila obyvateľom krajiny čistejší vzduch a čo najrýchlejšie obmedzila jeho znečistenie spôsobené používaním fosílnych palív. Vyhlásil to premiér Li Kche-čchiang. Smog vo veľkých čínskych mestách, ktorý je najviditeľnejším z radu čínskych environmentálnych problémov, sa stal jednou z priorít pre súčasné vedenie krajiny, uviedla agentúra AP.

„Urobíme našu oblohu opäť modrú,“ vyhlásil Li pred 3 000 delegátmi. Ľudia podľa neho „zúfalo dúfajú v rýchlejšie pokroky“. Vláda preto v budúcom roku urýchli vybavovanie uhoľných elektrární zariadeniami na zníženie škodlivých emisií, rovnako tiež urýchli rozširovanie pomeru energie z obnoviteľných zdrojov v čínskom energetickom mixe.

„Všetky zásadné zdroje priemyselného znečistenia budú podrobené nepretržitému online monitoringu,“ dodal premiér.

Podľa ekológov tento rok Čína bude musieť výrazne znížiť hodnoty škodlivých častíc v ovzduší v Pekingu a okolitých oblastiach, aby dospela k cieľu stanovenému v roku 2013.

Oficiálne čínske štatistiky síce odvtedy dokladajú drobné obmedzenia znečistenia vzduchu, obyvatelia veľkých miest vrátane metropoly však stále dýchajú vzduch obsahujúci niekoľkokrát vyššie množstvo škodlivín než sú bezpečné limity.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peking