Kandidátom Poľska na post šéfa Európskej rady je Saryusz-Wolski, nie Tusk

Poslanec Európskeho parlamentu Jacek Saryusz-Wolski je oficiálnym kandidátom Poľska na post predsedu Európskej rady.

05.03.2017 08:19
Donald Tusk Foto: ,
Terajší šéf Európskej rady Donald Tusk
debata (8)

Oznámilo to v sobotu prostredníctvom svojho vyhlásenia poľské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré o tom upovedomilo aj maltské predsedníctvo EÚ.

Ako informovala agentúra PAP, vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) v sobotu potvrdila, že nebude podporovať kandidatúru doterajšieho šéfa Európskej rady Donalda Tuska na druhé funkčné obdobie.

Tusk má záujem uchádzať sa o post šéfa ER

Tuskovo 30-mesačné funkčné obdobie sa končí 31. mája. Malta, ktorý tento polrok predsedá EÚ, bude dohliadať na proces výberu nového predsedu Európskej rady. O novom predsedovi Rady budú rozhodovať európski lídri na summite, ktorý sa bude konať v Bruseli 9. a 10. marca. Tusk potvrdil svoj záujem uchádzať sa o ďalšie dva a polročné obdobie na summite na Malte začiatkom februára.

Od októbra 2015, keď sa moci v Poľsku na základe výsledkov volieb ujala PiS, Európska komisia opakovane karhala Varšavu za údajné ohrozenie demokratických noriem a inštitúcií. PiS však všetky obvinenia vehementne popiera.

PiS svoj odmietavý postoj k Tuskovi vysvetlila tým, že ako predseda Európskej rady „podporoval ničím nepodložené sankcie proti Poľsku“.

Hovorkyňa PiS tým mala na mysli hrozby Európskej komisie, že Varšave odoberie hlasovacie práva v prípade, že sa v Poľsku nepodarí ukončiť ústavnú krízu. Strana PiS obviňuje Tuska z porušenia zásady neutrality proti členskému štátu, zapojenia sa do aktivít Európskej únie proti poľským záujmom, rovnako ako aj z podpory poľskej opozície.

Vedenie PiS Tuskovi tiež vytýka, že súhlasil s finančným postihovaním tých krajín, ktoré nesúhlasili s kvótami na prijatie utečencov. Medzi nesúhlasiace krajiny patrilo aj Poľsko. „My jednoducho nemôžeme podporiť takého človeka,“ vyhlásil predseda PiS Jaroslaw Kaczyňski.

Siemoniak: Kandidatúra Jacka Saryusza-Wolského je úplne nerealistická

Lídri EÚ sa však podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle domnievajú, že Tusk sa ako šéf Európskej rady osvedčil – napr. pri zvládaní ekonomickej krízy v Grécku, migračnej krízy v EÚ či situácie pred hlasovaním Británie o jej vystúpení z EÚ a schválení brexitu. Hovorca maltského predsedníctva uviedol, že je len jediný oficiálny kandidát – Tusk. Nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ EÚ uviedol, že „nad postojom Varšavy (k Tuskovi) každý len krúti hlavou“. „Dokazuje to len, že Poľsko a jeho vodca Kaczyňski sú – pokiaľ ide o európsku politiku – úplne mimo,“ uviedol zdroj.

„Kandidatúra Jacka Saryusza-Wolského je úplne nerealistická,“ uviedol Tomasz Siemoniak, podpredseda opozičnej Občianskej platformy (PO), ktorej bol Tusk spoluzakladateľom.

Samotný Saryusz-Wolski, ktorý bol tiež pri zrode PO spolu s Tuskom, potvrdil svoju nomináciu na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter. Krátko po tom ho PO vylúčila zo svojich radov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #Jacek Saryusz-Wolski