Prívrženci brexitu žiadajú Mayovú, aby zaručila práva občanov EÚ v Británii

Prívrženci odchodu Británie z EÚ vyvíjajú tlak na britskú vládu, aby jednostranne zaručila rešpektovanie práv vyše troch miliónov občanov európskych krajín, ktorí v Británii "legálne pracujú, platia dane a zaslúžia si okamžité záruky ohľadom svojej ďalšej budúcnosti".

05.03.2017 15:15
Theresa Mayová Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová
debata (2)

Informoval o tom britský denník The Observer.

Poslanec Michael Gove a ďalší jeho poslaneckí kolegovia podporujúci brexit dnes vyzvali premiérku Theresu Mayovú, aby jednostranne zaručila 3,2 miliónom občanov EÚ, že môžu zostať v Británii.

Táto časť konzervatívcov označuje súčasnú politiku britskej vlády voči migrantom z EÚ pracujúcim v Británii za neprijateľnú. Upozorňujú, že v súvislosti s ňou sú ohrozené osudy miliónov ľudí.

Európania chápu, že ich osud je predmetom rokovaní

Nadstranícky parlamentný výbor, ktorý monitoruje proces ukončovania členstva Británie v EÚ, zverejnil dnes správu, v ktorej sa zdôrazňuje, že občania členských štátov EÚ by nemali poslúžiť ako berná minca na rokovaniach o podmienkach brexitu medzi Londýnom a bruselskou centrálou EÚ.

„Občania EÚ nemali v referende hlasovacie právo. Pricestovali do Británie v súlade so zákonom a prispeli k ekonomickému i kultúrnemu obohateniu britskej spoločnosti. Aj keď vláda deklarovala, že chce, aby zostali (v Británii), (parlamentný) výbor konštatuje, že toto ubezpečenie nie je dostatočnou zárukou ich práv a statusu,“ uvádza sa v dnes zverejnenej správe poslancov Dolnej snemovne.

Podľa autorov správy občania EÚ v Británii a občania Británie v EÚ chápu, že ich osud je predmetom rokovaní. „Nechcú byť používaní ako tromf a neistota, v ktorej sú nútení žiť, je neprijateľná. My sa, bez ohľadu na ubezpečenia ministerstva vnútra, domnievame, že Spojené kráľovstvo musí prijať jednostranné rozhodnutie o ochrane práv občanov EÚ,“ zdôrazňuje sa v poslaneckej správe.

Časom sa uvidí

Premiérka Mayová sa neponáhľa garantovať občanom EÚ žijúcim a pracujúcim v Británii zachovanie súčasného status quo, kým zvyšných 27 členských štátov EÚ neposkytne príslušné záruky aj britským občanom v nich žijúcim.

Snemovňa lordov britského parlamentu 1. marca schválila dodatok k zákonu o brexite, ktorý chráni práva troch miliónov občanov Európskej únie žijúcich v Británii.

Schválenie dodatku hornou komorou britského parlamentu znamená, že vláda premiérky Theresy Mayovej bude musieť do troch mesiacov od iniciovania brexitu predložiť návrhy na zaručenie práv občanov EÚ žijúcich v Británii.

Výsledok tohto hlasovania dočasne sťažil Mayovej situáciu, ktorá teraz musí vrátiť vládny návrh zákona do Dolnej snemovne. Tá ho predtým prijala bez zmien a očakáva sa, že dodatok prijatý Snemovňou lordov zruší.

Britská premiérka chce najneskôr do konca marca aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje podmienky odchodu členských krajín z EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová