Lagarde: Ak bude Fillon pokračovať v kampani, neúspech je zaručený

Vodca francúzskej centristickej Únie demokratov a nezávislých (UDI) sa domnieva, že Francois Fillon by sa mal vzdať svojej kandidatúry v prezidentských voľbách v prospech bývalého premiéra Alaina Juppého.

05.03.2017 17:08
debata (7)

Predseda UDI Jean-Christophe Lagarde, ktorého strana stiahla svoju podporu pre Fillona, dnes vyhlásil, že ak bude tento kandidát Republikánov (LR) pokračovať v kampani, „neúspech vo voľbách je zaručený“.

Lagarde dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 uviedol, že by si želal, aby sa v predvolebnej kampani „konečne začalo hovoriť k veci“. Dodal, že rešpektuje prezumpciu neviny a „chce veriť“ aj v nevinu Francoisa Fillona. „Ale o to teraz nejde. Zmena kandidáta je nevyhnutná,“ zdôraznil.

Ako pripomínajú francúzske médiá, možno posledným pokusom o Fillonovu záchranu je zhromaždenie jeho prívržencov, ktoré sa dnes o 15.00 h začalo na parížskom námestí Trocadéro. Organizátori očakávajú účasť viac ako 50.000 ľudí, podľa televízie BFMTV zatiaľ možno hovoriť len o asi 5000 prítomných.

Lagarde sa dnes kriticky postavil aj k tomuto zhromaždeniu, označil ho za „exces“, pretože „nemôžete postaviť ulicu proti štátnym inštitúciám“.

„Aj keby tam prišlo 200 000 ľudí, na víťazstvo v prezidentských voľbách treba 20 miliónov ľudí,“ upozornil.

Vedenie LR na pondelok zvolalo svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa bude diskutovať o súčasnej situácii, a to najmä v súvislosti so 17. marcom, keď každý z kandidátov prezidentských volieb musí predložiť podpisy svedčiace o podpore najmenej 500 poslancov, vrátane regionálnych či miestnych.

Podľa prieskumov verejnej mienky, ktoré boli zverejnené v sobotu, si viac ako 70 percent francúzskych voličov želá, aby sa Fillon vzdal svojej kandidatúry.

Podpora mu klesla aj v jeho vlastnom tábore: a to zo 70 percent pred dvoma týždňami na súčasných 53 percent podporovateľov.

Najnovšie prieskumy tiež naznačujú, že ak by Fillona na poste kandidáta LR vystriedal Juppé, vyhral by prvé kolo prezidentských volieb.

Juppé však zatiaľ odmieta nahradiť Fillona. Lagarde mu dnes pripomenul, že „keď je na olympiáde diskvalifikovaný nositeľ zlatej medaily, víťazom sa stáva nositeľ striebornej“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #François Fillon #Lagarde