Erdogan prirovnal zrušenie nemeckých mítingov k nacistickým praktikám

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prirovnal nedávne zrušenie mítingov, na ktorých mali v Nemecku vystúpiť tureckí politici, k praktikám nacistov v minulosti.

05.03.2017 19:24
erdogan, turecko, Foto: ,
Dnešný míting prezidenta Tayyipa Erdogana.
debata (15)

Krok nemeckých úradov, ktoré zrušenie zdôvodnili obavami o bezpečnosť, Erdogan kritizoval v Istanbule na zhromaždení ženskej organizácie. Informovala o tom agentúra Anadolu.

„Nemecko, nemáš vôbec žiadny vzťah k demokracii a malo by si vedieť, že tvoje súčasné kroky sa nijako nelíšia od tých, čo sa robilo za nacistickej éry,“ povedal dnes Erdogan, ktorý sa tak vyjadril k incidentu z tohto týždňa.

Búrlivé reakcie na oboch stranách

Turecký prezident reagoval na zrušenie štvrtkového vystúpenia tureckého ministra spravodlivosti Bekira Bozdaga v nemeckom meste Gaggenau. Vedenie tohto zhruba 30-tisícového mesta na juhozápade Nemecka rozhodnutie zrušiť akciu odôvodnilo prílišným záujmom ľudí o účasť a obavou o ich bezpečnosť. Bozdag to označil za neprijateľné a zrušil stretnutie s nemeckým ministrom spravodlivosti Heikom Maasom.

Vyhlásenie vyvolalo v Nemecku okamžitú kritiku. „To je neslýchaná nemiestna poznámka despotu z Bosporu,“ povedal generálny tajomník Kresťanskej únie (CSU) Andreas Scheuer novinám Passauer Neuen Presse. „Porovnanie s nacizmom je rovnako odporné ako absurdné,“ dodal.

Požaduje tiež od Erdogana ospravedlnenie a odmietol presadzovanie vnútornej politiky Turecka na nemeckej pôde, uviedla agentúra DPA.

Bozdag mal v Gaggenau na juhozápade Nemecka vystúpiť s prejavom na podporu kontroverzných ústavných zmien v Turecku, o ktorých majú Turci hlasovať budúci mesiac. Podobný míting s Turkami žijúcimi v Nemeckou mal na dnes naplánované v Kolíne nad Rýnom turecký minister hospodárstva Nihat Zeybekci. Tiež túto akciu radnica zrušila. Zeybekci chcel potom akciu uskutočniť v meste Frechen blízkosti Kolína, ale ani tam sa mu to nepodarilo.

Paradox slobody slova

Podporiť ústavné zmeny do Nemecka, kde žije asi 1,5 milióna tureckých občanov, jazdia opakovane prední tureckí činitelia, čo v spolkovej republike budí nevôľu mnohých politikov.

Mnohým z nich pripadá paradoxné, aby tureckí ministri využívali slobodu slova v Nemecku na propagáciu kontroverzných zmien ústavy v čase, keď je rovnaká sloboda v Turecku mnohým ľuďom upieraná.

K zahraničným cestám tureckých politikov pred referendom o ústave sa dnes vyjadril aj holandský krajne pravicový politik Geert Wilders. Predseda Strany pre slobodu (PVV), ktorá vedie v prieskumoch pred marcovými parlamentnými voľbami, vyhlásil, že by návštevy tureckých politikov v Holandsku zakázal.

Wilders, ktorý presadzuje uzavretie holandských hraníc pre moslimov a zrušenie mešít v krajine, reagoval na vyhlásenie holandského premiéra Marka Rutteho. Ten na svojom twitterovom účte v piatok napísal, že považuje za neprijateľné, aby sa Holandsko stalo miestom politickej kampane pre iné krajiny.

Do Rotterdamu sa chystá 11. marca prísť na míting s Turkami turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Podľa novín De Telegraaf a De Volksrant holandská vláda zisťuje, či je akcia legálna, aby ju mohla zrušiť.

Wilders dnes novinárom v Amsterdame povedal, že Rutteho reakcia bola „veľmi slabá“. „Ja by som vyhlásil celý turecký kabinet za personu non grata,“ povedal Wilders, ktorý označil prezidenta Erdogana za „islamofašistu“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Recep Tayyip Erdogan #Geert Wilders