Do Talianska dorazilo cez víkend na lodiach 1300 migrantov

Takmer 1 300 utečencov priplávalo cez víkend na záchranných lodiach na taliansky ostrov Sicília.

05.03.2017 21:29
debata (55)

Na jednej z lodí zahynul 16-ročný chlapec. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie talianskej pobrežnej stráže. Ďalších 500 migrantov má doraziť na Sicíliu v najbližších dňoch.

Do Talianska od začiatku tohto roka utečenci migrujú na lodiach rekordných tempom. Španielska humanitárna organizácia Proactiv Open Arms, ktorá prevádzkuje jednu zo záchranných lodí, na Twitteri uviedla, že pred jednou zo záchranných akcií sa utopilo päť migrantov. Hovorca pobrežnej služby však túto správu nemohol potvrdiť.

Veliteľ nórskej lode Siem Pilot, ktorá pracuje pre európsku pohraničnú agentúru Frontex, Jorgen Berg agentúre Reuters povedal, že na jeho lodi prišiel o život 16-ročný chlapec, ktorý bol chorý. Bližšie podrobnosti o chorobe nie sú známe, chlapec však nemal žiadne viditeľné zranenia, dodal Berg. Jeho národnosť nebola zverejnená.

Od začiatku roka do 2. marca v Stredozemí prišlo podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) o život 487 migrantov. Vlani za prvé dva mesiace zahynulo 425 migrantov.

Príchody lodí s migrantmi sú podľa talianskeho ministerstva vnútra tento rok medziročne vyššie o 57 percent. Zhruba pol milióna migrantov dorazilo do Talianska od roku 2014. Vlani to bolo rekordných 181 000 utečencov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Sicília #lode #migranti