Nemecko odsúdilo Erdoganove slová o nacistických praktikách

Vedúci úradu nemeckej kancelárky Peter Altmaier odsúdil v pondelok vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý obvinil nemeckú vládu z "nacistických praktík".

06.03.2017 10:54
Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil postupy Nemecka za nacistické praktiky.
debata (6)

Erdoganova kritika Nemecka prišla po tom, ako tamojšie úrady zakázali tureckému ministrovi vystúpiť na zhromaždení Turkov žijúcich v Nemecku.

Podľa Altmaiera sú Erdoganove vyjadrenia absolútne neprijateľné. „Pokiaľ ide o právny štát, toleranciu a liberálnosť, Nemecku sa nikto nevyrovná,“ povedal Altmaier pre nemeckú štátnu televíziu ARD.

Erdogan totiž v nedeľu povedal, že Nemecko sa oddáva „nacistickým praktikám“, keď odopiera tureckým politikom právo viesť pred nadchádzajúcim tureckým referendom kampaň medzi Turkami žijúcimi v Nemecku.

Turecký prezident, ktorý chce v ústavnom referende naplávanom na 16. apríla získať širšie výkonné právomoci a oslabiť vplyv parlamentu, navyše obvinil Nemecko, že je nedemokratické.

Napätie, ktoré charakterizuje nemecko-turecké vzťahy už niekoľko mesiacov, eskalovalo v ostatných dňoch v dôsledku uvalenia vyšetrovacej väzby na spravodajcu denníka Die Welt Deniza Yücela v Turecku. Novinár má dvojaké nemecko-turecké občianstvo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #nacizmus #Recep Tayyip Erdogan