Kazašský parlament schválil obmedzenie prezidentských právomocí

Kazašský parlament odsúhlasil v pondelok balík ústavných dodatkov, ktoré obmedzujú právomoci prezidenta v prospech poslancov a vlády.

06.03.2017 11:24
Nursultan Nazarbajev, Kazachstan, prezident Foto: ,
Nursultan Nazarbajev je dlhoročný vládca Kazachstanu. V roku 1989 sa stal šéfom tamojšej komunistickej strany a od roku 1991 je nepretržite prezident.
debata (5)

Zmeny ústavy schválené v druhom a poslednom čítaní podporuje aj prezident Nursultan Nazarbajev. Podľa analytikov by posilnenie právomocí parlamentu a vlády mohlo byť v budúcnosti prospešné pre pokojné odovzdanie politickej moci po prípadnom odchode súčasnej hlavy štátu.

Autoritatívny Nazarbajev stojí na čele Kazachstanu od vzniku nezávislej republiky v roku 1991. Má už 76 rokov a doposiaľ neurčil svojho možného následníka. To vyvoláva neistotu medzi investormi pôsobiacimi v tejto stredoázijskej republike bohatej na ropu, urán, uhlie a nerastné suroviny.

Rovnomernejšie rozloženie právomocí medzi úrad prezidenta, parlament a vládu by podľa agentúry Reuters mohlo po Nazarbajevovom odstúpení alebo úmrtí zabrániť prílišnému sústredeniu moci v rukách jedného politika.

Reálnu moc súčasného prezidenta by však schválené zmeny ústavy ovplyvniť nemali, keďže parlament takmer úplne kontroluje vládna strana a skutočná opozícia prakticky neexistuje.

Na základe nových pravidiel by mal kazašský parlament dostať právo vymenúvať členov vlády, ktorým dosiaľ disponuje prezident. Vláda bude mať zase viac právomoci v ekonomických záležitostiach. Prezident si zachová rozhodujúce slovo v otázkach zahraničnopoli­tických, bezpečnostných a strategických a bude arbitrom sporov medzi jednotlivými zložkami moci.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #kazachstan #Nursultan Nazarbajev