USA rozmiestňujú v Južnej Kórei protiraketovú obranu THAAD

Americká armáda začala v utorok rozmiestňovať v Južnej Kórei prvky svojho systému protiraketovej obrany THAAD. Potvrdilo to americké tichomorské velenie (USPACOM).

07.03.2017 07:52
THAAD, raketa, odpal, raketový systém Foto:
Úspešný odpal rakety z protiraketového systému THAAD.
debata (11)

Spojené štáty týmto krokom reagujú na pondelňajšie odpálenie štyroch balistických rakiet Severnou Kóreou, ktoré bolo podľa tamojších médií nácvikom útoku na americké základne v Japonsku.

Rozmiestnenie systému THAAD podľa amerického tichomorského velenia posilní spojenectvo medzi USA a Južnou Kóreou pri obrane pred „severokórejskou raketovou hrozbou“. „Urýchlený severokórejský program jadrových pokusov a štartov balistických rakiet predstavuje hrozbu pre medzinárodný mier a medzinárodnú bezpečnosť a porušuje viaceré rezolúcie BR OSN,“ píše sa vo vyhlásení USPACOM.

Americké velenie zároveň ubezpečilo, že systém THAAD má „výhradne obranné funkcie a nepredstavuje hrozbu pre iné krajiny v regióne“.

THAAD je navrhnutý tak, aby zachytil a zničil balistické rakety krátkeho a stredného doletu v konečnej fáze ich letu. Jeho rozmiestnenie však zrejme prehĺbi konflikt medzi Južnou Kóreou a Čínou, podľa ktorej naruší regionálnu bezpečnostnú rovnováhu. V Číne sa už konali protesty proti juhokórejskej maloobchodnej firme Lotte, ktorá súhlasila s poskytnutím jedného zo svojich golfových ihrísk na umiestnenie komponentov systému THAAD.

Podľa juhokórejskej armády boli rakety, zrejme „vylepšené verzie“ rakiet Scud, odpálené zo základne v oblasti Tončchan-ni na západe KĽDR. Preleteli približne tisíc kilometrov a tri dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska v Japonskom mori.

Severokórejská agentúra KCNA v utorok informovala, že na ich odpálenie osobne dozeral vodca Kim Čong-un. Neskôr zverejnila aj fotografie, na ktorých je vidieť štartujúce rakety a radujúceho sa Kim Čong-una.

V Japonsku sa v súčasnosti nachádza 54-tisíc amerických vojakov. Južná Kórea, USA a Japonsko požiadali v súvislosti s najnovším odpálením rakiet o mimoriadnu schôdzu Bezpečnostnej rady OSN. Uskutoční sa zrejme v stredu.

Americký prezident Donald Trump v súvislosti s krokom KĽDR telefonicky hovoril s japonským premiérom Šinzóom Abem a úradujúcim juhokórejským prezidentom Hwang Kjo-anom a ubezpečil ich o plnej podpore zo strany USA. Všetci traja sa zhodli na tom, že budú úzko spolupracovať, aby ukázali KĽDR, že jej provokatívne a ohrozujúce kroky budú mať „veľmi neblahé dôsledky“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Južná Kórea #protiraketová obrana #THAAD