Wildersova hviezda padá, môže za to zrejme 'Trumpov efekt'

Popularita holandskej nacionalistickej a protiislamskej Strany pre slobodu (PVV) populistu Geerta Wildersa pred parlamentnými voľbami prudko klesá.

07.03.2017 15:55
Wilders, ženy, Holandsko, voľby, leták, letáky Foto: ,
Dve ženy držia leták s portrétom Geerta Wildersa, ktorý hlása "Holandsko bude opäť naše" počas predvolebnej kampane strany PVV v meste Spijkenisse blízko Rotterdamu.
debata (23)

Posledné prieskumy verejnej mienky ukázali, že vládni ľudovci v preferenciách takmer dotiahli stranu PVV.

Agentúra Peil, ktorá realizovala prieskumy, súdi, že za Wildersove straty môže jednak jeho slabá aktivita v predvolebnej kampani a tiež takzvaný „Trumpov efekt“: holadnským voličom sa zrejme začali priečiť kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého s Wildersom spájajú, pretože holandský politik amerického prezidenta obdivuje a jeho kroky schvaľuje.

„Bol tu nárast krátko po Trumpovom zvolení, ale teraz podpora klesá,“ povedal agentúre Bloomberg Maurice de Hond, majiteľ a zakladateľ agentúry Peil. „Voliči začali hodnotiť negatívne opatrenia prijaté prezidentom Trumpom. To by mohol byť tiež dôvod k trochu oslabenej pozícii PVV,“ dodal.

„Trumpov efekt“ a Wildersova nízka aktivita v kampani v poslednej dobe si vybrali daň na jeho preferenciách, uviedol v utorok Bloomberg.

Podľa nedeľných údajov agentúry Peil by PVV teraz mala obsadiť 25 kresiel v holandskom parlamente, ktorý má 150 miest. Konzervatívna Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho má nádej na 24 poslaneckých mandátov. Predchádzajúce prieskumy dávali nacionalistom šancu aj na viac ako 30 kresiel. Aj ľudovci si mierne pohoršili.

Agentúra Reuters upozornila, že Holandsko zrejme smeruje k veľkej politickej nestabilite, pretože voľby nebudú mať, ak sa výsledky prieskumov naplnia aj v reálnom hlasovaní, jasného víťaza. Do parlamentu by sa mohlo dostať sedem politických strán a očakáva sa, že pre vytvorenie vládnej koalície bude potrebné aspon päťčlenné zoskupenie. Koaličné rokovania tak môžu byť dlhé a únavné.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Geert Wilders #PVV #holandské voľby