Na Filipínach obnovili trest smrti

Filipínsky parlament schválil v utorok obnovenie trestu smrti, ktorý v krajine zrušili pred 11 rokmi. Najvyšší trest sa bude uplatňovať len v prípade osôb usvedčených z drogovej trestnej činnosti.

07.03.2017 16:13
debata (4)

Za znovuzavedenie popráv hlasovalo 216 poslancov dolnej komory filipínskeho Kongresu, 54 bolo proti a jeden sa zdržal hlasovania.

Opatrenie má podporiť tvrdú kampaň zameranú voči pašerákom drog iniciovanú súčasným prezidentom Rodrigom Dutertem, ktorá si už vyžiadala tisíce životov, približuje agentúra DPA.

Novozavedený trest smrti by sa mal vykonávať obesením, zastrelením popravnou čatou alebo smrtiacou injekciou. Ani páchateľom drogovej trestnej činnosti sa najvyšší trest nebude udeľovať automaticky, ale na základe individuálneho posúdenia súdom.

Príslušný návrh musí ešte odsúhlasiť Senát, teda horná komora Kongresu. Musí ho tiež podpísať prezident Duterte, ktorý však sám obnovenie trestu smrti inicioval.

Odporcovia tohto kroku avizovali, že v prípade jeho schválenia sa mienia obrátiť na najvyšší filipínsky súd.

Trest smrti na prevažne katolíckych Filipínach zrušili v roku 2006, sedem rokov po poslednej vykonanej poprave. Vtedy sa udeľoval za širšiu škálu trestných činov vrátane drancovania, znásilnenia a vlastizrady.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Filipíny