Panamský exdiktátor Noriega je v kritickom stave

Bývalý panamský diktátor Manuel Noriega je po operácii mozgu v kritickom stave. S odvolaním sa na jeho právnika o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

08.03.2017 08:57
Antonio Noriega Foto: ,
Antonio Noriega bol v 60. rokoch informátorom CIA. Neskôr ho USA odsúdili za obchodovanie s drogami na 40 rokov väzenia.
debata (4)

Niekdajší informátor americkej CIA a neskôr usvedčený obchodník s drogami podstúpil operáciu, ktorá mala odstrániť nádor na mozgu. Kvôli následnému krvácaniu bol však potrebný ďalší zákrok.

Kvôli komplikáciám po prvej operácii nasledoval ďalší zákrok s cieľom zastaviť krvácanie. Po ňom sa Noriega nachádza v riadenej kóme, povedal jeho právnik Ezra Ángel.

Osemdesiatdvaročný Noriega bol kvôli operácii dočasne prepustený z väzenia, kde si odpykával dvadsaťročný trest okrem iného za vraždy politických oponentov z 80. rokov.

Generál Noriega ovládal Panamu ako vrchný veliteľ armády šesť rokov od roku 1983. Sprvu spojenec USA upadol koncom 80. rokov postupne do nemilosti Washingtonu kvôli väzbám na kolumbijský drogový kartel.

Diktátora, ktorý bol v 60. rokoch informátorom CIA, zvrhla na konci roka 1989 americká vojenská invázia, pri ktorej podľa OSN prišlo o život okolo 500 panamských civilistov.

V roku 1992 bol Noriega v USA odsúdený na 40 rokov väzenia za obchodovanie s drogami, vydieranie a pranie špinavých peňazí. Trest si v USA odpykával do roku 2010. Potom bol vydaný na súd do Francúzska a odtiaľ následne do Panamy, kde takisto skončil vo väzení.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Panama #Manuel Noriega