Dánsky školák našiel zvyšky nemeckej stíhačky aj s pilotom

Nemecké vojnové lietadlo Messerschmitt s kostrovými pozostatkami pilota našiel pri rodinnom dome štrnásťročný dánsky školák, ktorý mal vypracovať úlohu na tému druhej svetovej vojny.

08.03.2017 15:57
Daniel Rom Kristiansen, motor, stíhačka,... Foto: ,
Daniel Rom Kristiansen pózuje s motorom a zvyškami stíhačky, ktorá počas 2. svetovej vojny spadla za domom jeho rodiny.
debata (43)

Daniel Rom Kristiansen sa o domácej úlohe radil so svojim otcom Klausom a ten ho napoly žartom poslal na pole za domom s detektorom kovov, aby tam pátral po nemeckom lietadla.

Klaus Kristiansen povedal, že mu jeho starý otec rozprával, že na ich pozemku v severojutskom meste Birkelse havaroval v novembri 1944 Messerschmitt.

„Keď môj syn Daniel dostal nedávno úlohu na tému druhej svetovej vojny, povedal som mu zo srandy, aby našiel lietadlo, ktoré údajne havarovalo na poli za domom,“ uviedol poľnohospodár Klaus Kristiansen. Pôvodne v úspech hľadaní príliš neveril, pretože sa domnieval, že stroj našli a odviezli už skôr.

Detektor kovu ale na bažinatej pôde za domom zabzučal a otec so synom začali na mieste kopať. Aby sa dostali hlbšie, vypožičali si od suseda rýpadlo. V hĺbke šiestich metrov sa začali objavovať časti nemeckého lietadla Messerschmitt 109, vrátane motora, munície a kostí pilota, ktorý pri páde stroja zahynul.

Pohľad na pole za domom v meste Birkelse, kde... Foto: Reuters, SCANPIX DENMARK
pole, Dánsko, les Pohľad na pole za domom v meste Birkelse, kde Daniel Rom Kristiansen našiel zvyšky nemeckej stíhačky z 2. svetovej vojny a kostrové ostatky pilota.

„Sprvu to ani nevyzeralo ako lietadlo. Bolo to nejakých dvetisíc až päťtisíc častí lietadla. Ale potom sme našli motor … a potom zrazu kosti a kusy oblečenia pilota,“ povedal BBC školákov otec. „Potom sme objavili aj nejaké osobné veci – knihy, peňaženku s peniazmi,“ dodal Klaus Kristiansen.

Otec so synom si uvedomil, že ide o mimoriadny objav a tak sa obrátil na historikov a dánske úrady. „Nález má teraz v starostlivosti múzeum,“ uviedol Kristiansen.

Podľa neho rodina hospodári na poliach mnoho desaťročí, pozemky využíva prevažne na pastvu dobytka. Sám Klaus Kristiansen na farme žije 40 rokov. „Dedko rozprával veľa príbehov. Niektoré boli pravdivé, iné nie – ale tento pravdivý bol. Možno som ho mal pozornejšie počúvať, keď bol ešte nažive,“ podotkol Kristiansen.

Severojutská polícia miesto pádu lietadla uzavrela. K bezpečnému odstráneniu munície je pripravený tím pyrotechnikov. Forenzní experti dúfajú, že sa im podarí identifikovať mŕtveho pilota, ktorý by mohol byť neskôr pochovaný v Nemecku.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #pozostatky #Messerschmitt