Znovuzvolenie Tuska je diktátom Berlína, vyhlásil poľský minister

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski podľa agentúry AFP označil znovuzvolenie krajana Donalda Tuska do čela Európskej únie za signál toho, že EÚ sa podriaďuje "diktátu Berlína".

09.03.2017 19:43 , aktualizované: 20:45
UKRAINE-CRISIS/ Foto: ,
Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski.
debata (53)

Podľa predsedu poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského boli porušené pravidlá voľby vrcholných činiteľov únie a výsledok hlasovania ukazuje, že únia je ovládaná Nemeckom. Myšlienka, že by Poľsko úniu opustilo, je podľa Kaczyńského nezmysel.

Poľský konzervatívny kabinet Tuska tvrdo kritizuje. Premiérka Beata Szydlová tvrdí, že Tusk, ktorý má blízke vzťahy s centristickou opozíciou, niekoľkokrát porušil svoj „európsky mandát“, keď sa zapojil do „vyhrotených“ sporov na národnej úrovni. V liste ostatným účastníkom summitu ho dokonca obvinila z pokusu o zvrhnutie poľskej vlády mimoparlamentnou cestou.

Podľa Kaczyńského nerešpektovali lídri únie na summite v Bruseli pravidlo, že pri voľbe vrcholných predstaviteľov únie by títo činitelia mali mať podporu svojej domovskej krajiny.

Podľa informácií zdrojov z dejiska summitu, na ktoré sa odvoláva spravodajská stanica TVN24, k hlasovaniu o osobe predsedu Európskej rady prakticky nedošlo. Predseda vlády úradujúcej predsedníckej krajiny Únie – Malty – Joseph Muscat, totiž krátko po tom, čo rokovaciu sieň opustil Tusk, oslovil kolegov, či niekto má námietky voči znovuzvoleniu doterajšieho predsedu Európskej rady. Jediným, kto zdvihol ruku, bola následne poľská premiérka, ktorá si už skôr ako jediná vzala slovo. Tusk sa tak po chvíli mohol vrátiť do rokovacej siene a hlasovanie o jeho budúcnosti už fakticky nebolo potrebné, informovala TVN24.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Európska rada #Witold Waszczykowski