Zeman chce byť opäť českým prezidentom. Potvrdil druhú kandidatúru

Súčasný prezident Miloš Zeman sa chce znovu uchádzať o post hlavy Česka. Oznámil to svojim priaznivcom na recepcii v Španielskej sále Pražského hradu. Oficiálne má rozhodnutie ešte potvrdiť v piatok na tlačovej konferencii.

09.03.2017 20:21 , aktualizované: 10.03.2017 09:20
Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (66)

Informáciu zverejnil spravodajský portál Českej televízie ČT 24. Prezident Zeman pozýva svojich podporovateľov na Pražský hrad každoročne, aby s nimi oslávil výročie prezidentskej inaugurácie z 8. marca 2013. Tohtoročného stretnutia sa zúčastňuje asi tisícka hostí. Podľa hovorcu Hradu Jiřího Ovčáčka ide o osoby, ktoré „stáli pri pánovi prezidentovi v časoch dobrých i zlých“.

Sú medzi nimi českí exministri ako napríklad Jan Kavan, Miroslav Grégr, Jaromír Schling, ale aj Marie Benešová či Miroslav Toman, herec, hudobník a príležitostný maliar František Ringo Čech, filmár Zdeněk Troška, budúci veľvyslanec ČR v USA Hynek Kmoníček, predseda Strany práv občanov Jan Veleba, najvyšší predstaviteľ českého futbalu Miroslav Pelta, modelka Andrea Verešová a ďalší.

Medzi pozvanými, ktorí sa z rôznych príčin boli nútení ospravedlniť, figurujú expremiér Jiří Rusnok či spevák Daniel Hůlka. To isté platí aj o predsedovi Ústavného súdu ČR Pavlovi Rychetskom či filmárovi Jurajovi Jakubiskovi.

Kandidatúru Zemanovi odporučili aj jeho najbližší spolupracovníci. Politológovia hovoria o úradujúcej hlave štátu ako o jednom z favoritov prezidentských volieb 2018. Širokej verejnosti oznámi Zeman svoje rozhodnutie v piatok na ohlásenej tlačovej konferencii.

Zeman si aj s obmedzenými právomocami vydobyl veľký vplyv

Zeman má 72 rokov, otvorene sa priznáva k horšiemu sluchu, cukrovke a polyfunkčnej neuropatii, pre ktorú si necíti nohy od členkov dole a len ťažko chodí. Podľa Hradu však žiaden z jeho zdravotných problémov nie je prekážkou na výkon funkcie. Kľúčovým faktorom pri rozhodovaní Zemana bol podľa jeho hovorcu pocit zodpovednosti. „Pán prezident má rozrobenú prácu. Začal mohutnú diplomatickú ofenzívu, ktorá bola veľakrát terčom výsmechu médií. Výsledkom sú skvelé vzťahy s Čínou, s Ruskom a najnovšie so Spojenými štátmi,“ povedal pre Český rozhlas Ovčáček, podľa ktorého sa Zeman tento rok chystá do USA, Číny i Ruska.

Pozvanie do Bieleho domu, kde je očakávaný na budúci mesiac, si Zeman vyslúžil podporou, ktorú Donaldovi Trumpovi vyjadril ešte ako prezidentskému kandidátovi. „Súhlasím s jeho názormi na migráciu a na boj proti islamskému terorizmu,“ tvrdí Zeman. O islame hovorí ako o „anticivilizácii“, pričom umiernení moslimovia podľa neho neexistujú, rovnako ako neexistovali umiernení nacisti. „Európska komisia nemá právo diktovať suverénnym štátom, koľko migrantov umiestnia na svojom území,“ vyhlasuje.

Hoci česká hlava štátu má obmedzené právomoci, Zeman si dokázal vydobyť nezanedbateľný politický vplyv. Ten si ešte upevní po jesenných parlamentných voľbách, keď zrejme bude môcť vymenovať za premiéra súčasného ministra financií Andreja Babiša, s ktorým zastávajú podobné protiimigrantské postoje.

Zeman je podľa prieskumov verejnej mienky dlhodobo najdôveryhodnejším politikom v Česku. Tí, čo na jeho víťazstvo dnes stavia sto korún, môžu v januári od Fortuny zinkasovať iba 165. Jeho najvážnejším konkurentom je zatiaľ Michal Horáček, textár a podnikateľ, niekdajší majiteľ Fortuny, ktorá po jeho prípadnom víťazstve za vložených sto korún vyplatí až 610. Tretím v poradí je u bookmakerov minister obrany Martin Stropnický s kurzom 1:12,5, ten však doteraz svoju kandidatúru nepotvrdil.

Podľa komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana je Zeman suverénnym favoritom. „Víťazstvo síce vo vrecku nemá, ale na tom, aby bol znovuzvolený, pracuje od začiatku svojho mandátu neúnavným cestovaním po krajoch. Uvedomuje si, že všetko bude závisieť od pozície, akú si vybuduje u širšej verejnosti,“ pripomína. (ik, Reuters)

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman