Exprezident Srbska a ČH Marovič ide do väzenia za korupciu

Bývalý prezident Srbska a Čiernej Hory Svetozar Marovič sa priznal k obvineniam z korupcie a odpyká si vo väzení takmer tri roky.

10.03.2017 16:28
debata (24)

Informovala o tom dnes čiernohorská verejnoprávna televízia RTCG.

Televízia s odvolaním sa na špeciálnu prokuratúru uviedla, že Marovič bude musieť takisto vrátiť 1,2 milióna eur.

Bývalý predseda parlamentu Čiernej Hory a posledný prezident „zvyšku“ Juhoslávie Marovič sa priznal k zneužívaniu svojho politického postavenia na vytvorenie výhod pre zločineckú skupinu pri obchodovaní s nehnuteľnosťami a stavebnými pozemkami v Budve, hlavnom prímorskom letovisku tejto krajiny na pobreží Jadranského mora.

Hoci je Čierna Hora pokladaná za krajinu, ktorú trápi rozbujnená korupcia, Marovič je prvý spomedzi čiernohorskej politickej elity, ktorý ide vo väzenia.

Celé roky bol Marovič v čiernohorskej politike číslom dva, za dlhoročným premiérom Milom Djukanovičom, ktorý nedávno ohlásil odchod do politického dôchodku. Marovič však v posledných rokoch postupne strácal politický vplyv.

Marovič bol jediným prezidentom nástupníckeho štátu bývalej Juhoslávie s názvom Srbsko a Čierna Hora, ktorý existoval v rokoch 2003–2006. Oficiálne sa rozpadol v júni 2006, keď ho nahradili dva samostatné štáty: Čierna Hora a Srbsko.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Čierna Hora