V Ramalláhu oplodňujú Palestínčanky spermiami pašovanými z väzenia

Centrum pre liečbu neplodnosti v palestínskom Ramalláhu pomáha ženám, ktorých manželia sú dlhodobo vo väzení. Vďaka práci centra sa od roku 2011 matkám zo Západného brehu Jordánu a Pásma Gazy vďaka umelému oplodneniu narodilo viac ako 60 detí.

10.03.2017 17:23
väzenie, väzeň, Gaza, dozorca Foto:
Väznica v meste Gaza.
debata (3)

Spermie uväzneného manžela sa pritom k lekárom dostávajú podľa agentúry EFE ako kontraband.

„Ženy sa obávajú, že keď ich muž vyjde z väzenia, budú už príliš staré na otehotnenie. A v orientálnej spoločnosti, ako je tá naša, je veľmi dôležité mať deti,“ vysvetlil lekár Sálim Džajzaran, ktorý túto činnosť robí „z humanitárnych dôvodov “.

Sme tím lekárov, ktorý chce pomáhať. A nepýtajte sa ma, ako to pašujú. Ľudia sú veľmi vynaliezaví.
Sálim Džajzaran, lekár

Ako príklad uviedol ženu, ktorá čakala na manžela 20 rokov. Keď muž z väzenia vyšiel, oženil sa s inou, aby mohol mať potomkov.

Podľa doktora Džajzarana neboli začiatky umelého oplodňovania Palestínčaniek pašovanými spermiami jednoduché. „Neboli sme si istí, či spoločnosť tento postup prijme. Tiež sme museli získať povolenie náboženských autorít,“ spomenul lekár. Povolenie nakoniec dostali s tým, že manžel musí byť odsúdený k dlhoročnému trestu a vzorka musí byť odovzdaná v prítomnosti dvoch príbuzných.

„Sme tím lekárov, ktorý chce pomáhať. A nepýtajte sa ma, ako to pašujú. Ľudia sú veľmi vynaliezaví,“ povedal Džajzaran, ktorý vraj dostal materiál pre oplodnenie aj v uzávere plniaceho pera.

Centrum v Ramalláhu s umelým oplodňovaním Palestínčaniek spermiami z väzenia začalo v roku 2011 a od tej doby tak pomohlo na svet 58 deťom na Západnom brehu Jordánu a štyrom v Gaze.

Jednou z týchto žien je aj tridsaťsedemročná Samíra Hamáršová, ktorej manžel si momentálne odpykáva 39-ročný trest. Za mrežami je už 14 rokov a so Samírou majú dvaapolročnú dcéru Jazmínu a mesiac starého syna Ibráhíma.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #západný breh Jordánu #Pásmo Gazy #Ramalláh #neplodnosť