Antický sarkofág používali na zámku v Anglicku ako kvetináč

Zvyšok sarkofágu z antického Ríma slúžil dve stáročia na zámku Blenheim Palace neďaleko Londýna ako obyčajný kvetináč.

11.03.2017 11:30
debata (4)

Možno až 1800 rokov starý exponát spozoroval až minulý rok počas návštevy odborník na starožitnosti, píše web britskej BBC. Dnes sa už nález, ktorého cena sa odhaduje na 300-tisíc libier (343-tisíc eur) vyníma na osobitnom podstavci vo vnútri panstva.

Dva metre dlhý a 400 kilogramov vážiaci blok mramoru bol zrejme prednou stenou starobylého sarkofágu. To, čo k nemu upútalo pozornosť nemenovaného starožitníka, boli najmä zachovalé reliéfy dvoch levích hláv a antických postáv Dionýza, Herkula či Ariadny.

Na zámku Blenheim, kde sa okrem iného narodil a vyrastal Winston Churchill, bol v tom čase použitý ako súčasť veľkého vonkajšieho kvetináča s tulipánmi. Dnes je po starostlivej reštaurácii vystavený vnútri paláca. „Dúfame, že zostane v dobrom stave a prežije po mnoho storočí,“ uviedla vo vyhlásení riaditeľka zámku Kate Ballengerová.

Reštauračné práce viedol Nicholas Banfield zo spoločnosti Cliveden Conservation. „Podarilo sa nám mramor odskrutkovať od olovenej vane, ku ktorej bol pripevnený a následne ho odviezť do dielne na očistenie a stabilizáciu,“ povedal. Dodal, že na to, v akých podmienkach bol dielec uchovávaný, je v skvelom stave.

Blenheim Palace je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a už tristo rokov je sídlom vojvodov z Marlborough. Antický sarkofág tam priviezol piaty vojvoda z Marlborough, George Spencer-Churchill, prapradedo britského vojnového premiéra Churchilla.

Nie je jasné, či vojvoda časť rímskej hrobky kúpil alebo dostal darom, ani kto bol jej predchádzajúcim majiteľom.

Barnfield sa na základe sochárskeho štýlu a motívov domnieva, že sarkofág vznikol v druhom storočí nášho letopočtu, pravdepodobne na objednávku niekoho z vyšších poschodí starovekého Ríma. „Takto kvalitný sarkofág som ešte nevidel,“ hovorí. „Je naozaj nádherný.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #anglicko #sarkofág #kvetináč #antický Rím