Počet obetí útokov v Damasku stúpol na 74

Na 74 stúpol počet obetí dvoch sobotňajších útokov na šiitských veriacich v centre sýrskej metropoly Damask.

12.03.2017 14:45 , aktualizované: 16:51
Damask, Sýria, útok, bomba, autobus Foto:
Sobotňajší útok v Damasku zatiaľ neznámej teroristickej organizácie si vyžiadal doposiaľ 74 obetí a viac ako 120 ľudí hospitalizovali.
debata (4)

Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne a doplnilo, že medzi obeťami je 54 civilistov a 20 policajtov.

Útok pri cintoríne neďaleko starého mesta v Damasku, ktorý vo veľkom navštevujú šiitskí veriaci, odštartovala explózia nastraženej nálože. Následne sa v dave pútnikov odpálil samovražedný útočník, uviedlo SOHR.

Dvojitý bombový útok sa odohral v blízkosti cintorína vo väčšinovo šiitskej štvrti aš-Šagúr v centre sýrskej metropoly. Terčom sa stali autobusy s prevažne iránskymi a irackými veriacimi, uviedol pre agentúru DPA príslušník polície v Damasku.

Pri útokoch utrpeli podľa správ SOHR zranenia desiatky ďalších ľudí, niekoľko z nich je v ohrození života.

Agentúra DPA dodala, že štátna sýrska tlačová agentúra uvádza 40 mŕtvych a 120 ranených. Iracké ministerstvo zahraničných vecí ešte v sobotu potvrdilo, že medzi obeťami je 40 turistov z Iraku a zranených je prinajmenšom 120 osôb.

Za útokom je Džabhat Fath aš-Šám

Islamistická skupina Džabhat Fath aš-Šám, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida, sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za dvojitý útok na šiitských veriacich v centre Damasku.

Samozvané sýrske hnutie za oslobodenie Levanty to oznámilo prostredníctvom online vyhlásenia s tým, že útoky spáchali dvaja džihádisti. Džabhat Fath aš-Šám bol predtým známy pod názvom Front an-Núsra.

Dvojitý bombový útok sa odohral v sobotu v blízkosti cintorína vo väčšinovo šiitskej štvrti aš-Šagúr v centre sýrskej metropoly. Terčom sa stali autobusy s prevažne iránskymi a irackými veriacimi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #šiiti #bombový útok #Front an-Núsra #džihádisti