Turecko si predvolalo holandského veľvyslanca

Turecké ministerstvo zahraničia si dnes kvôli diplomatickej roztržke s Holandskom predvolalo holandského veľvyslanca. Do Haagu zároveň zaslalo dve protestné nóty, informoval server denníka Hürriyet.

13.03.2017 10:52
turecko, holandsko, protest Foto: ,
Turecká demonštrácia pred holandským konzulátom v Istanbule.
debata (6)

V jednej z nich sa sťažuje na zaobchádzanie s tureckou ministerkou, ktorú holandské úrady v sobotu vyhostili z krajiny. V druhej nóte protestuje Ankara proti zásahu holandskej polície proti ľuďom demonštrujúcim v Rotterdame na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Holandsko cez víkend označilo tureckú ministerku pre záležitosti rodiny Fatma Betül Sayan Kayaovú za nežiadúcu osobu a eskortovali ju do Nemecka, odkiaľ prišla. Kayaová sa chystala v Rotterdame prehovoriť k členom miestnej tureckej komunity a presvedčiť ich, aby v aprílovom referende o zmenách tureckej ústavy hlasovali za posilnenie právomocí hlavy štátu. Ešte predtým holandská vláda zakázala pristáť v Rotterdame šéfovi tureckej diplomacie Mevlut Çavuşogluovi.

V jednej z nót zaslanej do Haagu protestuje Ankara proti údajne neprimeranému zákroku holandskej polície proti davu priaznivcov tureckého prezidenta Erdogana, ktorý sa v nedeľu zišiel pred budovou konzulátu v Rotterdame. Protestujúci po policajtoch hádzali kamene aj zápalné fľaše.

Erdogan už cez víkend postup holandských úradov – rovnako ako predtým v podobnej situácii tých nemeckých – prirovnal k „nacizmu a fašizmu“. Holandsko sa podľa neho chová ako „banánová republika“. Holandský premiér Mark Rutte odmietol, že by sa jeho krajina mala Turecku za konanie ospravedlniť. Ospravedlňovať by sa podľa neho mala skôr Ankara.

V Turecku sa referendum o ústavných zmenách bude konať 16. apríla, v Holandsku už túto stredu budú parlamentné voľby.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Holandsko #Turecko