Šéf NATO vyzval členov aliancie, aby sa vzájomne rešpektovali

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg naliehal dnes na všetkých členov aliancie, aby "sa vzájomne rešpektovali, zotrvali v pokoji a zaujali rozvážny prístup" v napätí, ktoré sa vystupňovalo vo vzťahoch medzi Tureckom a Holandskom.

13.03.2017 14:43
debata (10)

Podľa Stoltenberga „je dôležité, aby sme sa teraz sústredili na všetko to, čo nás spája“, ako sú spoločné hrozby a výzvy tzv. Islamského štátu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila dnes Holandsku svoju „plnú podporu a solidárnosť“ po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k „pozostatkom nacizmu“. Merkelová už minulý týždeň kritizovala Erdogana za to, že obvinil Nemecko vzhľadom na jeho postup v podobnom prípade z „nacistických praktík“. Nemecká kancelárka dnes vyhlásila, že jej požiadavka, aby Turecko prestalo používať podobné prirovnania, sa vzťahuje aj na Holandsko a ďalšie krajiny.

Prirovnania k nacistom sú „absolútne neprijateľné“, zdôraznila Merkelová na tlačovej konferencii v Mníchove. „Holandsko má moju plnú podporu a solidárnosť.“

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš dnes vyhlásil, že Holandsko sa bude musieť ospravedlniť Turecku za to, že zabránilo dvom ministrom usporiadať tam predreferendové zhromaždenia. „Uvidíte, že napokon dospejú k bodu, keď sa ospravedlnia,“ uviedol na obchodnom stretnutí v Istanbule.

Prístup k tureckým ministrom označil za „kroky ultrapravice, neofašizmu a neonacizmu, ktoré boli v uplynulých piatich či šiestich rokoch v Európe na vzostupe“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg