OSN obvinila sýrske letectvo z úmyselného útoku na zdroj vody

Vyšetrovacia komisia OSN v utorok obvinila sýrske letectvo, že vlani v decembri úmyselne bombardovalo vodný zdroj pri Damasku. Bez vody sa tak ocitlo 5,5 milióna ľudí. Informujú o tom zahraničné médiá.

14.03.2017 11:32
debata (44)

Vodný zdroj pre Damask je v údolí Barada, ktoré do januára ovládali povstalci. Boje tam pokračovali aj napriek tomu, že v decembri bolo v Sýrii ohlásené prímerie. Povstalci sa nechali z miesta evakuovať po šiestich týždňoch tvrdých bojov až na konci januára.

Komisia dospela tiež k záveru, že februárový útok na objekt sýrskeho Červeného polmesiaca v Idlibe bol zrejme zámernou akciou sýrskeho či ruského lietadla a že čin spadá do kategórie vojnových zločinov. Pri tomto nálete, ktorý spôsobil veľké materiálne škody, bolo zranených niekoľko ľudí vrátane riaditeľa pobočky.

Nezávislá vyšetrovacia komisia OSN, ktorá sa zaoberala prípadom bombardovania vodného zdroja pri Damasku, dospela k záveru, že nemá dôkazy, že by povstalecké skupiny vodný zdroj zámerne znečisťovali alebo demolovali, ako tvrdila sýrska armáda.

V kazašskej metropole Astane má v utorok začať tretie kolo rokovaní o Sýrii, v rámci dvoch predchádzajúcich išlo hlavne o prímerie. Sýrska opozícia sa odmietla zúčastniť tretieho kola s tým, že sýrsky režim prímerie porušuje.

Vláda v Damasku v utorok obvinila Turecko ako hlavného spojenca opozície, že nesplnilo svoje záväzky a nechalo opozícii rozhovory bojkotovať. Rozhovory v Astane organizujú Rusko, Irán a Turecko. „Ak jeden z ručiteľov poruší záväzky – myslím tým Turecko -, potom je potrebné pýtať sa Turecka, prečo sa ozbrojené skupiny na rokovaniach nezúčastňuje,“ povedal v utorok šéf sýrskej vládnej delegácie v Astane Bašár Džaafarí.

Za Damask sa postavil jeho hlavný spojenec, ktorým je Rusko. Jeho minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že dôvody, ktorými opozícia vysvetlila svoju neúčasť, nepovažuje za presvedčivé. Podľa ruského ministerstva obrany je Rusko v kontakte s opozičnými veliteľmi.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN