Európsky parlament schválil návrh smernice o zbraniach

Európsky parlament v utorok väčšinou hlasov schválil návrh smernice sprísňujúcej kontrolu nad strelnými zbraňami, proti ktorej má výhrady hlavne Česko. Za predloženú kompromisnú podobu smernice hlasovalo 491 z 697 prítomných europoslancov, 178 bolo proti a 28 sa zdržalo.

14.03.2017 13:17
debata (5)

O pozmeňovacích návrhoch, predložených českou poslankyňou Ditou Charanzovou (ANO) v mene liberálov, sa ani nehlasovalo. Parlamentná spravodajkyňa Vicky Fordová z Británie totiž varovala, že tým by vyšla navnivoč všetka doterajšia práca na vylepšení pôvodného návrhu Európskej komisie a práva doterajších legálnych držiteľov zbraní by sa ocitli v ohrození.

Charanzová označila prijatie dokumentu za „premárnenú šancu“, domnieva sa však, že ešte bude možné využiť výnimku – po vstupe smernice do platnosti totiž budú mať členské štáty 15 mesiacov na to, aby ju zapracovali do vlastných zákonov a predpisov.

Hlasovaniu predchádzala búrlivá debata, v ktorej zazneli aj obvinenia z populizmu a ignorancie alebo naopak z posadnutosti byrokratickou reguláciou, ktorá ľuďom skomplikuje život. Ako odporcovia novej normy vystupovali okrem iného naprieč politickým spektrom českí europoslanci. Zástupcovia najsilnejších poslaneckých klubov, európskych ľudovcov a socialistov, ale dali najavo, že za návrhom stoja.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #strelné zbrane