Fillona obvinili zo sprenevery za fiktívne zamestnanie manželky

Francúzska justícia v utorok obvinila pravicového prezidentského kandidáta Françoisa Fillona zo sprenevery verejných financií.

14.03.2017 13:49 , aktualizované: 17:00
François Fillon, Emmanuel Macron Foto:
Kandidát na prezidenta François Fillon
debata (5)

Vyšetrujúci sudcovia tak urobili v rámci skúmania údajne neoprávnených príjmov jeho manželky a detí ako parlamentných asistentov. Podľa agentúry AFP o tom informoval Fillonov právny zástupca. Sudcovia si Fillona predvolali ráno, aby mu obvinenie oznámili. Politika okrem sprenevery verejných financií obvinili aj z toho, že tieto príjmy tajil a ich vyplácanie zariaďoval.

Deti Fillona údajne vracali časť peňazí zarobených u otca na účet rodičov

Časť peňazí, ktoré deti francúzskeho prezidentského kandidáta Francoisa Fillona zarobili ako jeho asistenti, poukazovali na bankový účet svojich rodičov. Napísal o tom v utorok denník Le Parisien.

Fillonova dcéra Marie previedla na účet rodičov asi 70 percent zo zarobených 46 000 eur. Podľa správy sa o tom Marie Fillonová „spontánne preriekla“ počas výsluchu na polícii vo februári. Prevody zdôvodnila výdavkami na svoju svadbu, ktorá sa konala v lete 2006.

„Ona nechápe, prečo by jej otec mal platiť svadbu, keď to neurobil pre jej bratov,“ vysvetlil advokát Marie Fillonovej. Spresnil, že iniciátorkou tohto prevodu bola jeho mandantka, ktorá peniaze od rodičov na svoju svadbu považovala za pôžičku a chcela im ju splatiť. Dodal, že išlo aj o prejav nezávislosti a rovnosti medzi deťmi v rodine Fillonovcov.

Fillonovej advokát Kiril Bougartchev na margo práce, ktorú jeho mandantka vykonávala pre svojho otca, spresnil, že mu robila tematické rešerše o inštitúciách vo Francúzsku i v EÚ a podieľala sa aj na príprave knihy, ktorá Fillonovi vyšla v roku 2006. Advokát spresnil, že má k dispozícii niekoľko písomností, ktoré Fillonovej prácu dokazujú.

Brat Marie, Charles, na výsluchu pred vyšetrovateľmi uviedol, že on rodičom na bankový účet posielal asi 30 percent sumy, ktorú dostával ako otcov poslanecký asistent. Podľa Fillonovho advokáta išlo o „preplatenie jeho podnájmu a vreckového“.

Fillon si podľa pondelkového vydania denníka Les Echos „nerobí veľké ilúzie“ o tom, ako výsluch dopadne, „aj vzhľadom na unáhlenosť, s akou k tejto procedúre (predvolania na vypočúvanie) došlo“. Vyjadril však presvedčenie, že „napokon sa jeho nevina preukáže“.

Škandál okolo Fillonovcov vypukol po tom, ako satirický týždenník Le Canard Enchainé napísal, že Fillonova manželka Penelope dostávala osem rokov mzdu ako poslanecká asistentka. Poslanci francúzskeho parlamentu majú právo zamestnávať svojich príbuzných, nesmie však ísť o fiktívnu prácu. V prípade Penelopegate takéto podozrenie existuje. Neskôr sa na dôvažok objavila informácia, že Fillon ako asistentov platil aj svoje deti.

Kým sa neobjavila aféra Penelopegaze, bol Fillon veľkým favoritom prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia v dvoch kolách: 23. apríla a 7. mája.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Francúzsko #François Fillon